Menu
 

Latvijas IKP trešajā ceturksnī samazinājies par 3,1 %, mazumtirdzniecības apgrozījums septembrī pieaudzis par 5,9 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
IKP izmaiņas salīdzināmajās cenās (procentos). Grafika – CSP IKP izmaiņas salīdzināmajās cenās (procentos). Grafika – CSP

2020.gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar 2019. gada trešo ceturksni, iekšzemes kopprodukts (IKP) pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem datiem ir samazinājies par 3,1 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) ātrais novērtējums.

IKP pēc provizoriskām aplēsēm ietekmēja apjoma pieaugums ražojošajās nozarēs par 0,4 %. Samazinājumu par 4,8 % uzrādīja pakalpojumu nozares. Pakalpojumu nozarēs pozitīvu rezultātu uzrādīja mazumtirdzniecība, kas palielinājās par 4,3 %.

Salīdzinot ar 2020. gada otro ceturksni, pēc sezonāli un kalendāri koriģētajiem datiem IKP palielinājies par 6,6 %.

2020.gada septembrī, salīdzinot ar 2019. gada septembri, mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 5,9 %. CSP vēsta, ka pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 5,3 %. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, palielinājās par 3,5 %, autodegvielas – palielinājās par 13,4 %.

Salīdzinot ar 2019. gada septembri, būtiskākais apgrozījuma kāpums bija mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 32,9 %), farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 14,0 %) un nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces (par 9,0 %). Ievērojams apgrozījuma kritums bija mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 19,5 %)[1], mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 14,1 %) un apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 7,8 %).

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, pieauga par 5,2 %.

CSP dati liecina, ka šāgada septembrī, salīdzinot ar augustu, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums pieauga par 0,4 %. Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 0,5 %. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, palielinājās par 0,4 %, autodegvielas mazumtirdzniecība palielinājās par 0,1 %.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, būtiskākais apgrozījuma pieaugums bija mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 9,6 %), mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 5,7 %) un farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 2,2 %). Vislielākais apgrozījuma kritums bija apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 4,6 %), informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos (par 3,7 %) un mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 3,1 %).

Septembrī, salīdzinot ar augustu, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, samazinājās par 6,3 %.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.