Menu
 

Saimnieciskās darbības ieņēmumu konts varētu būt pieejams nākamā gada jūlijā

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Saimnieciskās darbības ieņēmumu konts varētu būt pieejams no nākamā gada 1.jūlija, informēja Finanšu ministrijā (FM).

Patlaban prognozēts, ka plānotais saimnieciskās darbības ieņēmumu konta risinājuma ieviešanas termiņš ir 2022.gada 1.janvāris, tomēr FM sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID), Valsts kasi, Finanšu nozares asociāciju un kredītiestādēm strādā pie tā, lai saimnieciskās darbības ieņēmumu konta risinājums būtu pieejams nodokļu maksātājiem jau ātrāk - no 2021.gada 1.jūlija.

Ministrijā skaidroja, ka nodokļu maksātājam, kurš izmantos saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu un nodrošinās visu saimnieciskās darbības ieņēmumu ieskaitīšanu vai iemaksāšanu saimnieciskās darbības ieņēmumu kontā. 

Nodoklis noteiktā apmērā no saimnieciskās darbības ieņēmumu konta apgrozījuma tiks aprēķināts, ieturēts un ieskaitīts valsts budžetā automātiski bez nodokļu maksātāja iesaistes, proti, to paveiks VID sadarbībā ar kredītiestādēm. Turklāt nodokļu maksātājs, kas izmantos minēto risinājumu, tiks atbrīvots arī no pārskatu sagatavošanas un sniegšanas.

FM norādīja, ka nodokļu maksātājam būs jāatver saimnieciskās darbības ieņēmumu konts tajā kredītiestādē, kas šādu pakalpojumu piedāvās, un informācija par saimnieciskās darbības ieņēmumu konta izmantošanas uzsākšanu būs jāsaskaņo ar VID. 

"Līdzko konta izmantošanas uzsākšana tiks saskaņota, nodokļu maksātājam būs jānodrošina saimnieciskās darbības ieņēmumu ieskaitīšana vai iemaksāšana saimnieciskās darbības ieņēmumu kontā. Savukārt tālākās darbības saistībā ar nodokļa nomaksu paveiks Valsts ieņēmumu dienests sadarbībā ar kredītiestādēm," pauda ministrijā.

Vienlaikus FM piebilda, ka nodokļu maksātājam, kas izmantos saimnieciskās darbības ieņēmumu konta risinājumu, nodokļa ieturēšana un nomaksa tiks veikta operatīvi - nodoklis tiks aprēķināts un ieturēts katram maksājumam, kas tiks ieskaitīts saimnieciskās darbības ieņēmumu kontā, un ieņēmumi, kas paliks saimnieciskās darbības ieņēmumu kontā pēc nodokļa aprēķināšanas un ieturēšanas, būs brīvi pieejami nodokļu maksātājam.

"Saimnieciskās darbības ieņēmumu konta risinājumu ir plānots veidot tā, ka nodokļu maksātājam, kas to izmanto un kas ievēros tā izmantošanas nosacījumus, nevar veidoties nodokļu parādi. Tāpat arī tam nebūs jāplāno nodokļa nomaksa - jāatliek nauda nodokļa nomaksai vēlākā periodā, kā tas ir citos nodokļu režīmos," atzina FM.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.