Menu
 

Latvijas iedzīvotāji Ziemassvētku laikā tērēs 16 % no ienākumiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - pixabay.com Ilustrācija - pixabay.com

Latvijas iedzīvotāji šogad noteikuši sev mazāku svētku budžetu nekā pērn – 16 % no kopējiem mājsaimniecības ienākumiem, liecina “Ferratum Group” starptautiskais pētījums par tēriņiem Ziemassvētku laikā. Tas ir par 2 % mazāk nekā pērn un arī par 2 % mazāk nekā vidēji “Ferratum Group” dalībvalstīs. Piemēram, dāsnākie ir Bulgārijas iedzīvotāji, kuru svētku budžets sastāda 25 % no mājsaimniecības ienākumiem.

“Ferratum Group” Ziemassvētku barometra aptaujas rezultāti liecina, ka patērētāju uzvedība un plāni Ziemassvētkiem turpina atspoguļot Covid-19 krīzes radīto nedrošību. Vairāk nekā puse (59 %) Latvijas iedzīvotāju prognozē, ka, tērēs mazāk nekā pagājušā gada Ziemassvētkos. Nedaudz vairāk nekā trešdaļa (36 %) aptaujāto nemainīs savus tēriņu paradumus, savukārt 5 % būs dāsnāki nekā pagājušā gada svētkos.

Teju trīs ceturtdaļas (74 %) Latvijas iedzīvotāju šajos Ziemassvētkos plāno iztērēt līdz 200 eiro. Salīdzinājumam pirms gada šādu summu svētku tēriņiem plānoja veltīt 69 % aptaujāto. No 200 līdz 400 eiro svētku laikā iztērēt plāno 16 % aptaujāto (19 % pērn), bet tikai desmitā daļa (10 %) sabiedrības svētku tēriņiem veltīs vairāk nekā 400 eiro (12 % pērn).

Pētījums arī rāda, ka šī gada  krīze ir ietekmējusi iedzīvotāju  uzkrājumu lielumu – par 11 % ir samazinājies to iedzīvotāju skaits, kas svētku tēriņus finansēs no ietaupījumiem (54 % šogad pret 65 % pērn), savukārt pieaudzis respondentu skaits, kas izmantos aizdevumu. 9 % aptaujāto turpmāko mēnešu tēriņus segs ar kredītkarti (10 % pirms gada), un līdzvērtīgs skaits (9 %) plāno ņemt patēriņa kredītu (pirms gada 5 %). Arī attiecībā pret aizņēmuma atdošanu ir jūtama lielāka piesardzība – 35 % to plāno atdot vairāk nekā sešu mēnešu laikā, un tas ir par 10 % vairāk nekā pērn.

Likumsakarīgi, ka svētku laikā cilvēki galvenokārt iegādāsies pārtikas preces, saldumus un delikateses – tā norāda 71 % aptaujāto, atbildot uz jautājumu, par ko viņi turpmāko mēnešu laikā tērēs visvairāk.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.