Menu
 

Pēc Ekonomikas ministrijas ierosinājuma precizēti nosacījumi tirdzniecībai brīvdienās

  • Autors:  Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ņemot vērā sabiedrībā izskanējušās bažas un neskaidrības par tirdzniecības ierobežojumiem brīvdienās un svētku dienās, pēc Ekonomikas ministrijas ierosinājuma Ministru kabineta sēdē aptaujas veidā š.g. 4. decembrī precizēti nosacījumi tirdzniecībai  brīvdienās un svētku dienās.

Apstiprinot izmaiņas MK rīkojumā nr.655 “Par ārkārtējas situācijas izsludināšanu”, ārkārtējas situācijas laikā brīvdienās un svētku dienās atļauta:

1.visa preču sortimenta tirdzniecība aptiekās, t.sk. veterinārajās aptiekās;

2.visa preču sortimenta tirdzniecība degvielas uzpildes stacijās, izņemot alkoholu, tabaku un tabakas izstrādājumus;

3.šādu preču grupu tirdzniecība tirdzniecības vietās: pārtikas preces (izņemot alkoholu), higiēnas preces, dzīvnieku barība, preses izdevumi, sabiedriskā transporta biļetes.

Ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo situāciju un noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, tai skaitā, obligātu medicīnisko vai higiēnisko sejas masku valkāšanu, šo preču tirdzniecība ir atļauta brīvdienās un svētku dienās jebkurās tirdzniecības vietās.

Tāpat atļauta jebkādu preču distances tirdzniecība un e-komercija - arī brīvdienās un svētku dienās atļauta preču iegāde ar distances līgumu, piegāde uz mājām un pakomātiem, kā arī preču izsniegšana un saņemšana veikalos.

Savukārt pilnībā aizliegta ir gadatirgu organizēšana.

Atgādinām, ka brīvdienās un svētku dienās alkoholiskos dzērienus, tabaku un tabakas izstrādājumus tirdzniecības vietās klātienē (veikalā,  degvielas uzpildes stacijās u.tml.) nevarēs iegādāties.

Ar higiēnas precēm saprotams:
- zobu kopšanas līdzekļi (zobu pastas, zobu diegs);
- zobu sukas un tamlīdzīgi produkti;
- šampūni;
- ziepes un organiskās virsmaktīvās vielas un mazgāšanas līdzekļi (ziepes, līdzekļi ķermeņa mazgāšanai, šķidri vai krēmveida, mazgāšanas līdzekļi, tīrīšanas līdzekļi);
- dezinfekcijas līdzekļi:
- higiēniskie vai farmaceitiskie izstrādājumi (ieskaitot knupīšus) no vulkanizēta kaučuka, (t.sk. prezervatīvi);
- tualetes papīrs, kabatlakatiņi, kosmētikas salvetes, roku dvieļi un galda salvetes;
- sanitārie dvieļi (paketes) un tamponi, bērnu autiņi un autiņu ieliktņi, un tamlīdzīgi izstrādājumi no jebkāda materiāla.

Ekonomikas ministrijas tīmekļa vietnē publicēts detalizētāks higiēnas preču saraksts, kas veidots vadoties no Kombinētās nomenklatūras, ko paredz KOMISIJAS ĪSTENOŠANAS REGULA (ES) 2019/1776 (2019. gada 9. oktobris), ar ko groza I pielikumu Padomes Regulā (EEK) Nr. 2658/87 par tarifu un statistikas nomenklatūru un kopējo muitas tarifu. Tāpat šeit publicētas atbildes uz tirgotāju biežāk uzdotajiem jautājumiem.

Kā informēts iepriekš, papildu drošības pasākumi tirdzniecības vietās ieviesti ar mērķi mazināt cilvēku pulcēšanos un līdz ar to inficēšanās risku sabiedriskās vietās, tostarp tirdzniecības vietās – veikalos, tirgos un ielu tirdzniecībā. Ekonomikas ministrija aicina tirgotājus rūpīgi sekot visu drošības pasākumu ievērošanai, jo īpaši lai veikalā neatrodas vairāk cilvēku kā pieļaujams. Tāpat aicinām iedzīvotājus ievērot tirgotāju norādījumus, neapmeklēt veikalu, ja vērojamas saslimšanas pazīmes, un neiet veikalā, ja tur vērojama cilvēku drūzmēšanās un pirmšķietami izskatās, ka veikalā ir vairāk cilvēku kā pieļaujams

Tāpat atgādinām, ka samazināts maksimāli pieļaujamais cilvēku skaits tirdzniecības telpās, nosakot, ka uz vienu apmeklētāju jāparedz ne mazāk kā 15 m2 no publiski pieejamās telpu platības, tādējādi nodrošinot, ka tirdzniecības vietā atrodas ne vairāk kā 20 % no maksimāli iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj konkrētās vietas infrastruktūra. Ja saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas vietas platība ir mazāka par 25 m2, tad tajā vienlaikus var atrasties viens apmeklētājs.

Tirdzniecības pakalpojumu sniedzējiem pie ieejas veikalā labi redzamā vietā ir jānorāda informācija, tai skaitā svešvalodās, par maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu, kas vienlaikus var atrasties konkrētajā vietā.

Vienlaikus atgādinām, ka joprojām spēkā ir arī iepriekš noteiktie drošības pasākumi tirdzniecības vietās, t.sk. ielu tirdzniecībā un tirdzniecībā atklātā tirgus teritorijā:
- mutes un deguna aizsegu lietošana gan veikalu, gan tirgu apmeklētājiem un darbiniekiem,
- 2 metru distances ievērošana,
- apmeklētāju informēšana par piesardzības prasībām,
- pastiprinātas higiēnas ievērošana,
- darbinieku veselības stāvokļa uzraudzība.

Atgādinām, valdības noteiktie pienākumi tirgotājiem, kā arī papildu ieteicamie drošības pasākumi vienuviet publicēti Ekonomikas ministrijas tīmekļa vietnē. Tāpat tirgotājus aicinām izmantot sagatavotos informatīvos materiālus, lai informētu veikalu apmeklētājus par maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu telpās, masku lietošanu, distances ievērošanu un citus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.