Menu
 

Reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā pagājušā gada beigās sasniedzis 7,7%

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.cm Foto - pixabay.cm

Latvijā 2020.gada decembra beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 7,7% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,3 procentpunktiem vairāk nekā mēnesi iepriekš, kā arī par 1,5 procentpunktiem vairāk nekā 2019.gada beigās, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) publiskotā informācija.

NVA direktore Evita Simsone piektdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja, ka 2020.gada beigās NVA bija reģistrēti gandrīz 70 000 bezdarbnieku.

Viņa arī atzīmēja, lai gan reģistrētā bezdarba līmenis joprojām vismazākais ir Rīgā un Rīgas reģionā, bet augstākais tas ir Latgales reģionā, Covid-19 krīzē lielākais reģistrētā bezdarba līmeņa pieaugums bija Rīgā un Pierīgā, kamēr mazākais kāpums bija Latgales reģionā.

Atbilstoši NVA publiskotajiem datiem zemākais reģistrētā bezdarba līmenis 2020.gada beigās bija Rīgas reģionā - 5,8%, kas ir par 0,1 procentpunktu vairāk nekā novembra beigās, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis saglabājās Latgales reģionā - 15,4%, kas ir pieaugums par 0,3 procentpunktiem.

Kurzemē reģistrētā bezdarba līmenis decembrī audzis par 0,5 procentpunktiem, decembra beigās veidojot 8,2% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, Vidzemē reģistrētā bezdarba līmenis palielinājies par 0,4 procentpunktiem, mēneša beigās veidojot 7,6%, kā arī  Zemgalē reģistrētā bezdarba līmenis audzis par 0,4 procentpunktiem, decembra beigās veidojot 7,3% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Rīgā reģistrētā bezdarba līmenis decembrī nav mainījies un joprojām bija 5,7% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Simsone sacīja, ka 2021.gadā NVA nav vēl saņēmusi nevienu pieteikumu par plānotu kolektīvo atlaišanu, bet pagājušajā gadā tika saņemti 79 pieteikumi par kolektīvo atlaišanu, skarot vairāk nekā 8000 strādājošo, kas ir būtiski vairāk nekā iepriekšējos gados, tostarp, piemēram, no 2015.gada līdz 2020.gadam vidēji gadā tika saņemti apmēram 20 pieteikumu par kolektīvo atlaišanu.

NVA vadītāja prognozēja, ka 2021.gadā bezdarba līmenis Latvijā pieaugs, bet tas nepārsniegs 10%.

2019.gada beigās Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis bija 6,2% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Taču 2020.gada marta beigās, pēc tam, kad tika ieviesta ārkārtējā situācija, Latvijā bezdarba līmenis sasniedza 6,8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, aprīļa beigās bezdarba līmenis sasniedza 8%, maija beigās - 8,4%, jūnija un jūlija beigās reģistrētā bezdarba līmenis veidoja 8,6%, augusta beigās reģistrētā bezdarba līmenis samazinājās līdz 8,2%, septembra beigās - līdz 7,7%, oktobra beigās - līdz 7,4%, bet novembra beigās saglabājās 7,4% līmenī no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.