Menu
 

"Swedbank" peļņa Latvijā pērn samazinājusies līdz 89 miljoniem eiro

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

"Swedbank" peļņa Latvijā pagājušajā gadā bija 89 miljoni eiro, kas ir par apmēram 18% jeb 20 miljoniem eiro mazāk nekā 2019.gadā, pavēstīja bankas mediju attiecību vadītājs Jānis Krops.

Vienlaikus bankas mājaslapā publiskotais finanšu pārskats liecina, ka 2020.gadā "Swedbank" grupas peļņa Latvijā bija 74,149 miljoni eiro, kas ir par 22,9% mazāk nekā 2019.gadā, bet pašas "Swedbank" peļņa samazinājusies par 23,2% un bija 75,326 miljoni eiro.

Krops skaidroja, ka peļņas kritumu 2020.gadā ietekmēja lielāki izdevumi un mazāki bankas ieņēmumi. Tāpat ietekmi uz peļņu atstāja lielāks līdzekļu apmērs, kas novirzīts kredītuzkrājumu veidošanai.

Viņš informēja, ka "Swedbank" tīrie procentu ienākumi pagājušajā gadā samazinājās par 2%, bet, samazinoties ieņēmumiem no maksājumu un karšu apkalpošanas, tīrie komisiju ienākumi saruka par 6%. Citi bankas ieņēmumi 2020.gadā samazinājās par 11%, ko ietekmēja zemāki ienākumi apdrošināšanas un finanšu instrumentu darījumu jomā.

Tikmēr bankas kopējie izdevumi pagājušajā gadā auga par 3%. Izdevumu pieaugums saistīts ar lielākām darbaspēka izmaksām, kā arī ar atbilstības un risku funkciju stiprināšanu. 2020.gadā turpināti arī nozīmīgi ieguldījumi digitālajos risinājumos.

Savukārt kredītuzkrājumu apmērs pērn sasniedza piecus miljonus eiro, kamēr 2019.gadā kredītuzkrājumos tika atbrīvoti 0,4 miljoni eiro.

Tāpat Krops minēja, ka "Swedbank" kredītportfeļa apmērs 2020.gadā saglabājās stabils, tostarp mājsaimniecību segmentā kredītportfelis palielinājās par 4%, kamēr uzņēmumiem izsniegto aizdevumu apmērs saruka par 4%. Salīdzinot ar gadu iepriekš, pērn par 20% pieauga piesaistīto noguldījumu apmērs.

Bankas publiskotā informācija liecina, ka 2020.gada beigās "Swedbank" grupas aktīvi Latvijā bija 7,695 miljardi eiro, kas ir par 32,1% jeb 1,871 miljardu eiro vairāk nekā 2019.gada beigās. Arī pašas "Swedbank" aktīvi pagājušajā gadā palielinājušies par 32,1% jeb 1,872 miljardiem eiro, 2020.gada beigās sasniedzot 7,705 miljardus eiro.

"Aizvadītais gads bijis sarežģīts visai Latvijai sabiedrībai, ekonomikai un attiecīgi arī finanšu sektoram," atzīmēja "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Reinis Rubenis.

Viņš norādīja, ka, piedāvājot atlikt kredītmaksājumus, "Swedbank" pērn piešķīra kredītbrīvdienas vairāk nekā 7200 klientu līgumiem, bet programmā "Stiprāki kopā" banka sniedza ārkārtas palīdzību vairāk nekā desmit Latvijas nevalstiskajām organizācijām, kas palīdz sabiedrībai pārvarēt krīzes sekas. 

"Tomēr pandēmijas ietekme daļai sabiedrības bijusi arī pozitīva, par ko liecina būtiskais uzkrājumu pieaugums un uzplaukums tiem uzņēmumiem, kuri spēja strauji pielāgoties situācijai. Neraugoties uz ekonomikas kritumu, kredītportfelis pērn spējis saglabāt 2019.gada līmeni - lielā mērā pateicoties privātpersonu aktivitātei. Saprotamu iemeslu dēļ daudzi uzņēmēji atliek investīciju lēmumus un attiecīgi arī aizņemšanos bankā, tomēr nozīmīgi palielinājies "Swedbank" piedāvāto digitālo risinājumu pielietojums, piemēram, interneta tirdzniecībā izmantotos e-komercijas risinājumus Latvijas uzņēmumi izmantojuši par 34% aktīvāk nekā gadu iepriekš," klāstīja Rubenis.

Bankā norādīja, ka līdz ar Covid-19 pandēmijas otrā viļņa pieņemšanos spēkā Latvijā, "Swedbank" īpašu uzmanību pievērsa individuāliem risinājumiem klientu atbalstam. Ja pavasarī pandēmijas radītais šoks veidoja masveida pieprasījumu pēc kredītbrīvdienām, tad gada beigās klientu interese par kredītmaksājumu atlikšanu bija niecīga. Pēdējā ceturkšņa laikā lielākā daļa klientu, kas izmantoja kredītbrīvdienas, atgriezās pie sākotnējā maksājumu grafika. 

Pēc bankā vēstītā, pagājušā gada laikā kredītbrīvdienas tika piemērotas 5400 privātpersonu līgumu, kamēr gada beigās nepieciešamība pēc pamatsummas maksājuma atlikšanas bija nepieciešama vairs tikai 1900 līgumiem. Savukārt starp uzņēmumiem kopējais kredītbrīvdienu skaits pērn sasniedza 1849 līgumus, bet gada beigās šis skaits samazinājās līdz 79 līgumiem.

"Šajā laikā "Swedbank" ir sniegusi papildus atbalstu tieši tirdzniecībā strādājošajiem uzņēmumiem. Atviegloti un vienkāršoti maksājumu terminālu izmantošanas nosacījumi ļāva tirdzniecības uzņēmumiem samazināt zaudējumus e-komercijas ieviešanas laikā. Savukārt uzlabojumi tiešsaistes maksājumu apstrādē, atbalsts digitālā mārketinga veidošanā, loģistikas pārorientēšanā no fiziskas preču pieejamības uz attālināto piegādi deva uzņēmumiem iespēju ātrāk un efektīvāk sākt izmantot e-komercijas sniegtās iespējas uzņēmējdarbības turpināšanai," klāstīja bankā.

Bankā arī piebilda, ka gada pēdējā ceturksnī "Swedbank" ieviesa iespēju piekļūt internetbankai ar biometrijas palīdzību, kas atvieglo bankas pakalpojumu izmantošanu laikā, kad citi autorizācijas rīki var īslaicīgi nebūt pieejami. 

2019.gadā "Swedbank" grupa Latvija strādāja ar auditēto peļņu 96,219 miljonu eiro apmērā, bet pašas "Swedbank" peļņa bija 98,148 miljoni eiro.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.