Menu
 

Asociācija: Pagājušā gada labo eksporta rādītāju dēļ atbalsts uzņēmumiem nedrīkst izsīkt

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Neskatoties uz pagājušā gada preču eksporta rekordiem, atbalsts eksportētājiem nedrīkst izsīkt un tas ir jākāpina, pavēstīja Latvijas Eksportētāju asociācijas "The Red Jackets" izpilddirektore Līva Stūrmane.

Viņa norādīja - lai arī pagājušā gada eksporta rādītāji ir labas ziņas, tomēr jāņem vērā apstākļi, kas to ir stimulējuši. Proti, izcilie rezultāti lauksaimniecībā un varenā raža, breksita radītās sekas, kas lika britiem iepirkt preces pirms noteikumu maiņas, Covid-19 ierobežojumu ietekme uz elektronikas un elektrotehnikas preču pieprasījuma pieaugumu, kur liela daļa Latvijas eksporta ir reeksportētas citās valstīts ražotās preces, kā arī relatīvi labi pārdzīvotais pandēmijas sākuma posms pagājušā gada pavasarī.

Stūrmane uzsvēra, ka "The Red Jackets" turpina strādāt kopā ar izcilākajiem eksportētājiem un attiecīgo nozares pārvaldītāju institūcijām - Ekonomikas ministriju un Finanšu ministriju, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) un citiem sociālajiem partneriem, lai darītu zināmu, ka, 2020.gada eksporta rekordi īpaši preču jomā nedrīkst radīt maldīgu priekšstatu, ka eksportētājiem pašreiz klājas labi un pandēmijas radītie apstākļi tos nekādi nav skāruši.

"Ir virkne ražotāju, kas ir veiksmīgi spējuši pielāgoties jaunajiem apstākļiem, taču ir virkne kuriem daļa no ražošanas ir apturēta, jo preču noiets saistīts, piemēram, ar HORECA sektoru, kurš pasaulē pašreiz varētu teikt pat neeksistē," sacīja Stūrmane.

Tāpat viņa atzīmēja, ka ir daļa uzņēmumu, kuriem ir pasūtījumi, taču nespēj tos saražot un piegādāt Covid-19 radīto personāla drošības jautājumu, piegādes ķēžu vai transporta plūsmu traucējumu dēļ un salīdzinoši ar iepriekšējiem periodiem apgrozījumi krīt. "Tādēļ pašreiz ir laiks, kad ir jāatbalsta eksportētāji - gan mazie, gan lielie uzņēmumi, jo tie ir mūsu ekonomikas mugurkauls un palīdzēs visai Latvijas ekonomikai pārvarēt šī brīža krīzi un attīstīties ātrāk kā konkurentiem citās valstīs," uzsvēra Stūrmane.

Tikmēr SIA "Gateway&Partners" vadošais partneris un "The Red Jackets" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Tiknuss uzsvēra, ka līdz ar pakāpenisku vakcinācijas procesa uzsākšanu un pandēmijas izplatības ierobežošanu, ir jāķeras pie nākamā vitāli svarīgā uzdevuma - valsts eksportējošo uzņēmumu izaugsmes.

"Jo tieši tuvākie mēneši noteiks uzņēmējdarbības attīstības tempu tuvākajiem gadiem. Mēs nevaram atļauties pašreiz zaudēt saviem konkurentiem un samazināt Latvijas izredzes pasaulē, mums ir jābūt īpaši aktīviem un redzamiem," pauda Tiknuss.

Asociācijā atzīmēja, ka pirms gada, 2020.gada pavasarī, uzņēmējs un ekonomists Jānis Ošlejs kopā ar The Red Jackets" nāca klajā ar Latvijas stratēģiju krīzes pārvarēšanai, kuras pirmais uzdevums ir izdzīvot, nodrošinot uzņēmumiem pietiekamu daudzumu finanšu resursu. Izdzīvošana būs pietiekams atbalsts tām sfērām, kuras ir viegli atjaunojamas un nav stratēģiski svarīgas.

Otrais uzdevums, pēc asociācijā paustā, ir saprast, kāda būs pasaule pēc Covid-19 un kā Latvija var izmantot pārmaiņas savā labā. Savukārt tešais uzdevums ir finansēt un īstenot mērķtiecīgas darbības, lai panāktu strauju to sfēru attīstību, kuras sniegs iespējas straujai Latvijas izaugsmei - eksporta preču un pakalpojumu attīstību informācijas tehnoloģiju un digitālo pakalpojumu sfērā, interneta tirdzniecībā, eksporta ražošanā, veselības ekonomikā.

Asociācijā arī uzsvēra, ka pašreiz svarīgi, lai ražotāji sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un LIAA aktīvi strādā pie jautājumiem, kuriem nepieciešams spēcīgs atbalsts un finansējums. Asociācijā starp tiem pieminēja ražošanu un pārdošanas digitalizāciju, mārketinga aktivitātes, virtuālo izstāšu un B2B tikšanās organizācija, pārdošanas veicināšana, darbinieku apmācības un attīstība, kā arī ražošanas efektivitāte.

Vienlaikus asociācijas ieskatā ir jāplāno mehānismi, kas palīdzēs dažāda izmēra eksportētājiem, kuriem atbalsta formu nepieciešamība ir atšķirīga, īpaši neaizmirstot par lielajiem uzņēmumiem un atbalstu pieejamību tiem.

Jau vēstīts, ka Latvija pagājušajā gadā eksportēja preces 13,19 miljardu eiro vērtībā, kas ir par 1,7% jeb 224 miljoniem eiro vairāk nekā 2019.gadā, bet importēja - par 15,077 miljardiem eiro, kas ir kritums par 5,3% jeb 836,6 miljoniem eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Latvijas Eksportētāju asociācija "The Red Jackets" ir Latvijas eksportējošo uzņēmumu atbalsta biedrība, kuras mērķis ir Latvijas eksportspējas veicināšana un Latvijas zīmola stāsta atpazīstamības veidošana. Asociācija apvieno Latvijas eksportētājus un organizācijas, kas strādā ar Latvijas eksportspējas veicināšanu. Latvijas labāko eksporta zīmolu titulu "The Red Jackets" ir saņēmuši 80 Latvijas uzņēmumi, bet "The Rising Stars" jeb uzlecošo eksporta zvaigžņu titulu - 40 uzņēmumi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.