Menu
 

"Latvijas pasta" apgrozījums pērn provizoriski samazinājies par 3,1%

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

VAS "Latvijas pasts" apgrozījums pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem,  bija 93,146 miljoni eiro, kas ir par 3,1% mazāk nekā 2019.gadā, savukārt kompānijas peļņa pieaugusi par 55,3% - līdz 2,313 miljoniem eiro, liecina kompānijas publiskotā informācija.

Pēc finanšu pārskatā minētā, būtiskāko "Latvijas pasta" ieņēmumu pieaugumu 2020.gadā veidoja universālā pasta pakalpojuma sniegšana, attiecīgajiem ieņēmumiem pieaugot par 20% jeb 6,6 miljoniem eiro.

Uzņēmums, attīstoties digitālajām tehnoloģijām un pakalpojumiem internetā, pēdējos gados vērojis tradicionālo vēstuļu korespondences segmenta kritumu, un 2020.gads nav bijis izņēmums - iekšzemes pārrobežu vēstuļu korespondences apmērs samazinājies par 15%, bet pārrobežu vēstuļu apmērs sarucis par 7%.

Vienlaikus pārrobežu pasta paku segmentā bijis pieaugums par 18% salīdzinājumā ar 2019.gadu. Par 400 000 eiro auguši kompānijas ieņēmumi no pakomātu pakalpojumiem, ko "Latvijas pasts" pilnvērtīgi sāka nodrošināt 2019.gada nogalē un kā izmantojums pagājušajā gadā palielinājies par 56%. Tāpat par 19,7% palielinājušies ieņēmumi no filatēlijas pakalpojumiem.

"Latvijas pasts" 2020.gadā par 84,7% jeb 1,9 miljoniem eiro palielinājis naudas izmaksu piegādes pakalpojumus, par 15,6% jeb 200 000 eiro palielināti uzņēmuma ieņēmumi no īstenotajiem kravu pārvadājumiem līdz ar jaunu klientu piesaisti un vispārēju kravu apmēra pieaugumu lielo un vidējo klientu segmentā.

Covid-19 pandēmija pirmajos divos pagājušā gada ceturkšņos negatīvi ietekmēja pasta tranzītu kravu sūtījumus un vienu mēnesi tie bija apstājušies pilnībā, teikts pārskatā. Tomēr pagājušā gada vidū situācija situācija stabilizējās, un 2020.gada pēdējos mēnešos "Latvijas pasts" apkalpoja vidēji 20 tranzītlidmašīnu mēnesī. Kopumā pagājušajā gadā apkalpotas 219 lidmašīnas, kas ir četras reizes vairāk nekā 2019.gadā.

Tāpat pandēmijas ietekmē samazinājušies eksprespasta pārrobežu sūtījumi no Latvijas uz ārvalstīm, vienlaikus par 40% palielinoties iekšzemes sūtījumu apmēram, ko veicināja arī klientu vēlme ārkārtējās situācijas laikā sūtījumu saņemt maksimāli ātri ar kurjera starpniecību, bez pasta pakalpojumu sniegšanas vietas klātienes apmeklējuma.

"Latvijas pasta" eksprespasts sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) 2020.gadā piegādāja 6,9 miljonus sejas masku, 0,8 miljonus respiratoru un 2500 aizsargbriļļu 2500 ārstniecības ārstniecības iestādēm visā Latvijā. Sadarbība ar NVD tiek turpināta arī šogad.

Pērn "Latvijas pasts" īslaicīgi pārtrauca pastmarku izdošanu un publisku pirmās dienas zīmogošanas pasākumu organizēšanu, taču pasta vērtszīmju emitēšanu atsāka maijā. Kopumā 2020.gadā emitēti 17 pastmarku izdevumi, ko veido 25 pastmarkas un divi pastmarku bloki, to kopējai tirāžai sasniedzot vairāk nekā divus miljonus eksemplāru.

"Latvijas pasta" apgrozījums 2019.gadā bija 96,168 miljoni eiro, bet kompānijas peļņa bija 1,49 miljoni eiro.

"Latvijas pasts" nodrošina pasta pakalpojumu pieejamību Latvijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. "Latvijas pasts" ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4000 darbinieku.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.