Menu
 

Par "Latvijas gada monētu 2020" atzīta "Liepas lapa"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto, video - Latvijas Banka Foto, video - Latvijas Banka

Tradicionālajā sabiedrības aptaujā par "Latvijas gada monētu 2020" atzīta ekoloģijas tēmai veltītā kolekcijas monēta "Liepas lapa". Kopumā Latvijas Bankas rīkotajā sabiedrības aptaujā saņemts aptuveni 8000 balsojumu, tostarp aptuveni 2800 – par monētu "Liepas lapa".

Kolekcijas monētas "Liepas lapa" grafiskā dizaina autors ir arhitekts Mārcis Kalniņš. Monētas "Liepas lapa" plastiskā veidojuma autore ir Ligita Franckeviča, tā izgatavota “Koninklijke Nederlandse Munt” Nīderlandē, informēja Latvijas Banka.

Kolekcijas monēta "Liepas lapa" veltīta ekoloģijas tēmai, kas arvien aktīvāk ienāk mūsu dzīvē. Arvien lielāks cilvēku skaits pārceļas uz dzīvi pilsētās, un viens no mūsdienu pilsētu attīstītāju svarīgākajiem uzdevumiem ir padarīt tās iespējami patīkamākas dzīvošanai un zaļākas. Tā radusies ilgtspējīgas pilsētas koncepcija, kas nozīmē būt līdzsvarā ar apkārtējo vidi.

Daba pilsētvidē dod ārkārtīgi lielu labumu, taču tā ir viegli ievainojama. Šis līdzsvars cilvēkiem ir jānodrošina, lai spētu saglabāt savu pilsētvidi dzīvojamu. Mēs katrs varam sniegt savu ieguldījumu zaļākas un patīkamākas pilsētvides veidošanā, mainot vai pielāgojot savus ikdienas paradumus.

Arī šogad savu izvēli izdarīja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) ekspertu komisija, kurā darbojās LNMM direktore Māra Lāce, Dekoratīvās mākslas un dizaina departamenta vadītāja Inese Baranovska un Kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas vadītāja Elita Ansone. LNMM par mākslinieciskā izpildījuma ziņā izcilāko monētu nosauca kolekcijas monētu "Liepas lapa", norādot, ka izvēlēts lakoniski precīzs aktuālas tēmas konceptuāls risinājums, turklāt monētas tapšanā izmantotas videi draudzīgas metodes un materiāli.

Latvijas Banka kopš 1993. gada izlaidusi 98 lata un 39 eiro kolekcijas monētas. Kopumā Latvijas monētu veidošanā piedalījušies vairāk nekā 50 Latvijas mākslinieku.

Multimediji

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.