Menu
 

Siguldas Biznesa inkubatorā atbalstīs 33 biznesa idejas un jaunos uzņēmumus

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – pixabay.com Foto – pixabay.com

Šogad pavasara uzņemšanā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pirmsinkubācijas un inkubācijas programmām Siguldas Biznesa inkubatorā tika saņemti 67 pieteikumi, no tiem programmās uzņemti 33 dalībnieki. Inkubācijas programmai saņemti 29 jauno uzņēmumu pieteikumi, dalību programmā turpinās septiņi dalībnieki. 32 pieteikumus pirmsinkubācijas programmai iesniedza biznesa ideju autori, no tiem programmā startēs 20 idejas. Šogad programmās būs arī seši diasporas pārstāvji no Šveices, Kanādas, Grieķijas, Dānijas un Horvātijas, informē inkubatora vecākais projektu vadītājs Artūrs Bērziņš.

Siguldas Biznesa inkubatora vadītāja Dace Vanaga par šī gada uzņemšanas rezultātus saka: “Izvērtējot pavasara uzņemšanas pieteikumus un rezultātus Siguldas Biznesa inkubatorā, esmu gandarīta, ka pretendenti pieteicās ar inovatīviem un zināšanās balstītiem produktiem un pakalpojumiem. Vērojot tendences, var secināt, ka komersanti meklē un atrod visdažādākos risinājumus, kas piedāvā iespējas pielāgoties produktu un pakalpojumu realizēšanā globālo pārmaiņu situācijā. Uzņēmēju piedāvātie risinājumi saistīti gan ar ekoinovatīvu produktu ražošanu, gan informācijas un komunikāciju tehnoloģiju risinājumiem.” Lielākā daļa pieteikto biznesa ideju un jauno uzņēmumu ir saistīti ar pakalpojumu (30) un preču ražošanas nozarēm (25).

Inkubācijas programmas dalībnieks un uzņēmuma SIA “Design Tree” pārstāvis Matīss Irbe savu motivāciju pieteikties komentē šādi: “Šī nav pirmā reize, kad piesakos dalībai inkubatorā, jau iepriekš startēju un pieteicos ar dažādām idejām. Tomēr šoreiz ir citādi. Es pats esmu mašīnbūves inženieris ar vairāk nekā 10 gadu stāžu. Pieredze ir liela, tāpēc tika pieņemts lēmums veidot uzņēmumu. Pirmos klientus atradu, pateicoties laika gaitā sakrātajiem kontaktiem. Gada laikā klientu loks paplašinājās, un sapratām, ka ir nepieciešamas strukturālas izmaiņas uzņēmumā – ir jāievieš projektēšanas pakalpojums uzņēmuma iekšienē, jāuzlabo aprīkojums, jāievieš jauni pakalpojumi, jāstiprina pārdošana un mārketings. To vēlējāmies realizēt ar LIAA Siguldas Biznesa inkubatoru. Uzņēmuma galvenais produkts jeb pakalpojums ir nestandarta tehnisko risinājumu izstrāde. Tas ietver sevī projektēšanu, montāžu un tehniskos darbus, kā arī uzturēšanu. Apvienojot tādas nozares kā mehānika, automātika, IT un mākslīgais intelekts, radām klientiem nepieciešamos risinājumus. Mēs izstrādājam produktu no idejas līdz reālai, fiziskai iekārtai. Lai uzņēmums varētu augt, no programmas sagaidām atbalstu gan zināšanu veidā, gan finansiāli. No inkubatoros esošajiem uzņēmumiem esam dzirdējuši ļoti labas atsauksmes par tādu kā “iekšējo komūnu”, kur uzņēmumi palīdz cits citam gan ar padomu, gan atbalstu grūtos brīžos. Manuprāt, tieši šī vide un atrašanās starp līdzīgiem veicina izaugsmi!”

Pirmsinkubācijas programmas dalībniece Madara Vaido ir priecīga par uzņemšanu programmā: “Līdz šim paralēli bērnu audzināšanai biju izveidojusi nelielus projektus no nulles līdz mirklim, kad nespēju apmierināt pieprasījumu laikā – menedžmenta un, iespējams, zināšanu trūkuma dēļ. Ir laiks, vēlme un jauna ideja, kurai redzu potenciālu, un vēlos iegūt šīs zināšanas. Manā draugu lokā ir vairāki biznesa inkubatora dalībnieki, arī tas motivēja pieteikties programmai. Vēlos attīstīt “La Fête picnic” pakalpojumu – elegantus sajūtu velobraucienus ar iespēju baudīt izsmalcinātu piknika maltīti, piedzīvojot Siguldu. Pakalpojums piedāvā dažādus brauciena aprīkojuma veidus – no minimāla līdz “par visu padomāts”. Ir izstrādāts īpašs ceļvedis, kas piemērots klasiskajiem pilsētas velo, tajā ir atzīmētas vietas, kur ieturēt pikniku, baudīt Siguldas ainavas. Mērķis ir cilvēkos radīt jaunas sajūtas un pozitīvas emocijas, iespēju svinēt dzīvi, piedzīvot Siguldu no cita skatupunkta un patīkami pavadīt brīvdienas, īpaši šajā laikā, kad izklaides iespējas ir tik ierobežotas. No programmas vēlos sagaidīt izpratni un zināšanas. Lielākie plusi ir kontakti, speciālisti, citu pieredze, arī tas, ka programma tur pie secīga plāna un iet cauri punktiem, tas disciplinē, motivē darboties, paplašina komforta zonu un dod instrumentus ceļā uz mērķu sasniegšanu.”

Šogad pirmo reizi programmām varēja pieteikties arī diasporas pārstāvji – Latvijas valsts piederīgie ārzemēs. Dalība programmās šiem programmas dalībniekiem tiks nodrošināta attālināti – apmācības, sadarbība ar citiem dalībniekiem, tikšanās ar mentoriem notiks interneta vidē, stāsta A.Bērziņš.

Inkubatora mērķis ir atbalstīt jaunu, dzīvotspējīgu un konkurētspējīgu komersantu izveidi un attīstību, nodrošinot fiziskas personas un komersantus ar uzņēmējdarbības uzsākšanai un attīstībai nepieciešamo vidi, konsultācijām, apmācībām, mentoru atbalstu un grantu līdzfinansējumu. LIAA Siguldas Biznesa inkubatora darbības teritorija ir Siguldas, Mālpils, Inčukalna, Garkalnes, Ādažu, Carnikavas, Saulkrastu, Sējas, Krimuldas, Limbažu un Salacgrīvas novads. Nākamā uzņemšana LIAA biznesa inkubatoros norisināsies rudenī, jaunie dalībnieki pieteikumus varēs iesniegt septembrī. Vairāk informācijas LIAA tīmekļvietnē www.liaa.gov.lv.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.