Menu
 

Uzņēmums: Lielākais pārdošanā pieejamo trīsistabu dzīvokļu īpatsvars starp Baltijas valstīm ir Latvijā

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Lielākais pārdošanā pieejamo trīsistabu dzīvokļu īpatsvars starp Baltijas valstīm ir Latvijā, kamēr Igaunijā ir vismazākais vienistabas dzīvokļu īpatsvars, liecina Igaunijas uzņēmuma "RIA.com Marketplaces" analītiķu apkopotā informācija.

Latvijā, analizējot nekustamo īpašumu vietnē "city24.lv" atrodamo piedāvājumu, šogad maija vidū pārdošanā bija kopumā 5463 dzīvokļi, kas ir mazāk nekā Igaunijā, bet atšķirībā no kaimiņvalsts Latvijā pārdošanā bija vien 1171 dzīvoklis platībā līdz 50 kvadrātmetriem, savukārt pārējo dzīvokļu platība bija lielāka par 50 kvadrātmetriem.

Latvijā, salīdzinot ar Igauniju un Lietuvu, ir vislielākais pārdodamo trīsistabu dzīvokļu īpatsvars Baltijā.

Kopumā no pārdošanā esošajiem dzīvokļiem Latvijā vienistabas dzīvokļi veidoja 7,6% (417 dzīvokļi), divistabu - 27,6% (1505 dzīvokļi), trīsistabu - 42% (2296 dzīvokļi), bet četru un vairāk istabu dzīvokļi veidoja 22,8% (1245 dzīvokļi).

"Latvijā pārdošanā esošo īpašumu vidū dominē divu un trīsistabu dzīvokļi, un, saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes informāciju, mājokļu cenas ir nedaudz kritušās. Latvijā ir liels pieprasījums pēc sērijveida dzīvokļiem, taču arī mājokļi jaunajās ēkās ir pieprasīti, un kopumā pieprasījums pārsniedz piedāvājumu. Ņemot vērā šos apstākļus, var prognozēt, ka mājokļu cenas Rīgā un citās Latvijas pilsētās pieaugs," pauda "RIA.com Marketplaces" pārstāvis Artjoms Umanets.

Igaunijā, analizējot nekustamo īpašumu vietnē "KV.ee" pārdošanā esošos nekustamo īpašumus, maija vidū pārdošanā bija 6876 dzīvokļi. Gandrīz puse no kopējā skaita jeb 2760 objekti ir platībā līdz 50 kvadrātmetriem, savukārt pārējo pārdošanā esošo dzīvokļu platība pārsniedz 50 kvadrātmetrus. Salīdzinājumā ar pārējām Baltijas valstīm Igaunijā ir vismazākais vienistabas dzīvokļu piedāvājums. Bieži pēc šiem dzīvokļiem, īpaši lielākajās pilsētās, ir arī vislielākais pieprasījums, un tie tiek ātri realizēti.

Kopumā no pārdošanā esošajiem dzīvokļiem Igaunijā vienistabas dzīvokļi veidoja 13,8% (950 dzīvokļu), divistabu - 36,1% (2476 dzīvokļi), trīsistabu - 34,2% (2349 dzīvokļi), bet četru un vairāk istabu dzīvokļi veidoja 16% (1101 dzīvoklis).

"RIA.com Marketplaces" analītiķi norāda, lai gan sākotnēji tirgū bija vērojams apjukums, kopumā Covid-19 pandēmija nekustamā īpašuma tirgu Igaunijā nav ietekmējusi izteikti negatīvi. Izņēmums ir daļa nekustamo īpašumu attīstītāju projektu, kuri ukraiņu darbaspēka aizplūšanas un būvmateriālu piegāžu kavēšanās dēļ ir aizkavējušies.

"Igaunijas nekustamo īpašumu tirgū šobrīd vērojama rosība, un to nosaka gan parasto pircēju, gan investoru aktivitāte, kuri pirms tam ievēroja piesardzību. Piedāvājums nākotnē noteikti palielināsies, jo šobrīd aktīvi atsākušies būvdarbi jaunajos projektos, un valstī atgriežas arī viesstrādnieki. Igaunijā šobrīd ir liels pieprasījums tieši pēc divistabu un trīsistabu dzīvokļiem, un dzīvokļu cenas kopumā pieaug. Vidējā cena par kvadrātmetru jaunajos projektos galvaspilsētā Tallinā jau sasniegusi 3000 eiro atzīmi. Un arī tie, visdrīzāk, nav griesti, jo daudzos projektos dzīvokļus izpārdod jau būvniecības stadijā," skaidroja Umanets.

Savukārt Lietuvā, saskaņā ar nekustamo īpašumu vietnes "Aruodas.lt" datiem, maija vidū pārdošanā bija 6835 dzīvokļi, no kuriem 2873 bija platībā līdz 50 kvadrātmetriem.

Kopumā no pārdošanā esošajiem dzīvokļiem Lietuvā vienistabas dzīvokļi veidoja 15,8% (1085 dzīvokļi), divistabu - 38,7% (2644 dzīvokļi), trīsistabu - 33,5% (2287 dzīvokļi), bet četru un vairāk istabu dzīvokļi veidoja 12% (819 dzīvokļi).

"Atšķirībā no Latvijas, Lietuvā, saskaņā ar Lietuvas Nekustamā īpašuma attīstības asociācijas ziņojumu, šobrīd vērojams mājokļu cenu lēciens - pēdējo 12 mēnešu laikā mājokļu cenas pieaugušas par 7,2%. Tuvākajā laikā Lietuvā var prognozēt arī pieprasījuma pēc mājokļiem kāpumu, kas saistīts ar valsts plāniem veikt grozījumus likumā par zemi, un tas varētu veicināt vidējās klases mājokļu vērtības celšanos," klāstīja Umanets.

Igaunijas uzņēmums "RIA.com Marketplaces" pārvalda Ukrainas nekustamo īpašumu portālu "Dom.RIA.com" un Ukrainas automašīnu tirdzniecības portālu "Auto.RIA.com".

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.