Menu
 

Aptauja: 40% strādājošo pārliecināti, ka pensijas gados viņiem naudas pietiks

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Vairāk nekā 40% strādājošo vecumā līdz 55 gadiem pārliecināti, ka pensijas gados naudas viņiem pietiks, liecina “SEB Pensijas gatavības indeksa” dati. Iedzīvotāji uzskata, ka nodrošināt cienīgas vecumdienas viņiem palīdzēs pensiju pirmais un otrais līmeni, esošais nekustamais īpašums, privātie uzkrājumi, kā arī alga, jo ievērojama daļa plāno turpināt strādāt, arī sasniedzot pensijas vecumu, informēja SEB bankā.

Lielāka pārliecība par to, ka vecumdienās naudas pietiks, ir gados jauniem respondentiem, kā arī tiem, kuri pelna virs 1500 eiro mēnesī. Saskaņā ar aptaujas rezultātiem, piektā daļa strādājošo uzskata, ka pensijas vecumā par galveno ienākumu avotu kļūs tieši privātie uzkrājumi. Tomēr gandrīz trešdaļa aptaujāto norādījuši, ka uzkrājumu veidošanu vēl nav sākuši, bet tie, kuri krāj, novirza pensijai vidēji ap 30 eiro mēnesī.

“SEB Pensijas gatavības indeksa” dati arī liecina, ka 68% iedzīvotāju nezina, kādā ieguldījumu plānā šobrīd atrodas viņu pensiju otrā līmeņa kapitāls. Tas nozīmē, ka viņi nezina, kādu stratēģiju ir izvēlējušies, un vai tā ir atbilstoša viņu vecumam.

‘’Rūpes par savu nākotnes pensiju sākas ar pareizā pensiju otrā līmeņa plāna izvēli – to svarīgi paveikt tiklīdz sāktas darba gaitas. Ja, uzsākot darba gaitas, jaunietis pats neizvēlas sev piemērotāko pensiju otrā līmeņa plānu, valsts automātiski pievieno viņu kādam no konservatīvajiem pensiju plāniem, kas ir mazāk riskanta un vienlaikus arī mazāk ienesīga stratēģija – ne īsti piemērota gados jauniem pensiju otrā līmeņa dalībniekiem. Jo tālāk līdz pensijai, jo riskantākus ieguldījumu plānus ir vērts izvelēties, lai palielinātu ienesīgumu ilgtermiņā,” skaidrojis “SEB Investment Management” valdes priekšsēdētājs Jānis Rozenfelds.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.