Menu
 

Levits aicina koriģēt nodokļu izmaiņas attiecībā uz pašnodarbinātajiem un nepilna laika darbiniekiem

  • Autors:  Apriņķis.lv/LETA
Foto - Valsts prezidenta kanceleja Foto - Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Egils Levits 13.jūlijā Rīgas pilī tikās ar jauno labklājības ministru Gati Eglīti un pārrunāja aktuālos sociālās politikas jautājumus, informē Valsts prezidenta kancelejā.

Tikšanās laikā tika pārrunāta pašnodarbināto un nepilna laika darbinieku problemātika, kas ir radusies pēc nodokļu reformas. Valsts prezidents uzsvēra, ka ir nepieciešamas šīs reformas korekcijas, lai nodrošinātu taisnīgu sociālā nodokļa maksājumu, kas ir samērots ar personas reālajiem ienākumiem.

Ministrs iepazīstināja ar saviem plāniem saistībā ar minimālās bāzes pensiju, kas varētu vienkāršot līdzšinējo pabalstu sistēmu. Ministrs arī informēja par savām iecerēm, kā, izmantojot Eiropas Savienības līdzekļus, vidējā termiņā veicināt darbaspēka mobilitāti, lai samazinātu strukturālo bezdarbu.

LETA jau ziņoja, ka no 1.jūlija ir ieviests minimālais valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) objekts 1500 eiro ceturksnī, aģentūru LETA informēja Labklājības ministrijā (LM). Izmaiņas paredz, ka ceturksnī par darba ņēmēju jābūt nomaksātām VSAOI vismaz 511,35 eiro apmērā.

LM skaidroja, ka personai tiek summēti visi ienākumi, no kuriem veiktas VSAOI. Starpību no saviem līdzekļiem maksās darba devējs vai vairāki darba devēji proporcionāli darba ņēmēju ienākumiem un nodarbinātības periodam.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra aprēķinās minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par trešo ceturksni un līdz 20.decembrim sniegs informāciju Valsts ieņēmumu dienestam, kas dienas laikā šo informāciju elektroniskās deklarēšanas sistēmā paziņos darba devējiem. Darba devējiem būs pienākums trīs mēnešu laikā no paziņojuma saņemšanas dienas veikt minimālās obligātās iemaksas. 

Izmaiņas arī paredz, ka pašnodarbinātie maksās 10% pensiju apdrošināšanai līdzšinējo 5% vietā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.