Menu
 

"Black Duck Invest": Čehijas apelācijas tiesa pirmšķietami atzinusi līgumu ar "Olmafarm" par spēkā esošu

  • Autors:  LETA
Foto – pixabay.com Foto – pixabay.com

Apelācijas tiesa Prāgā pirmšķietami atzinusi, ka 42,5% zāļu ražotājas AS "Olainfarm" akciju pirkuma līgums, kas ticis slēgts starp čehu kompānijas "BHM Group" grupas uzņēmumu "Black Duck Invest" un SIA "Olmafarm", kurai pieder šīs akcijas, ir spēkā esošs, aģentūrai LETA pavēstīja "Black Duck Invest" pārstāvji.

Tiesas lēmumā, kas pieņemts piektdien, 13.augustā, teikts, ka atbildētāja - "Olmafarm" - apgalvojumu par līguma spēkā neesamību nevar pierādīt, jo līgums parakstīts pirms valdes izmaiņu veikšanas. Turklāt publiskajos reģistros šī informācija par izmaiņām uzņēmuma valdē nebija pieejama līdz 2021.gada 5.maijam.

Gan Latvijā, gan Čehijā, lai aizsargātu trešās personas, šajā gadījumā investoru, piemēro materiālās publicitātes principu. Tas nozīmē, ka ir būtiski, kad informācija kļūst pieejama publiskajos reģistros, skaidroja "Black Duck Invest" pārstāvji. Tiesa arī secinājusi, ka strīda izskatīšanas vieta ir Čehija, līdz ar to "Olmafarm" mēģinājumi sākt strīda risināšanu Latvijā ir Eiropas Savienības tiesību pārkāpums.

"Šim Čehijas tiesas lēmumam bija divas daļas. Ņemot vērā, ka tiesai nebija informācijas par akciju obligāto atpirkumu, pagaidu aizsardzības piemērošanu tiesa noraidīja. Savukārt daļā par līguma spēkā esamību, tiesa to pirmšķietami atzina par spēkā esošu, kas mums ir būtisks lēmums. Tas arī apliecina mūsu skatupunktu, ka pašreizējā "Olmafarm" vadība pārkāpj spēkā esošu līgumu," pauda "Black Duck Invest" pārstāvis Vojtehs Kačena.

Viņš pauda viedokli, ka "AB City" obligātais atpirkums ir būtisks pārkāpums, jo "Olmafarm" pašreizējā valde rīkojas kopā ar "Repharm" grupu. Tādējādi akcijas, par kurām ir strīds, tiktu nodotas ar "Repharm" saistītajam uzņēmumam "AB City". "Mēs sniegsim visu nepieciešamo informāciju tiesai Čehijā par obligāto atpirkumu, lai atkārtoti skatītu jautājumu par pagaidu aizsardzības piemērošanu," piebilda Kačena.

Viņš pauda uzskatu, ka "Olmafarm", kura dod balsstiesības "AB City", nepārprotami rīkojas kopā ar "AB City". Tāpēc Finanšu tirgus un kapitāla komisijai būtu vajadzējis pasludināt "Olmafarm" par personu, kas rīkojas saskaņoti ar "AB City", un šis ir "rupjš pārkāpums no uzrauga puses". "Tādējādi tas dod Administratīvajai apgabaltiesai pilnas tiesības apturēt "AB City" obligāto atpirkumu," norādīja Kačena.

Jau ziņots, ka 19.jūlijā sākās "Repharm" grupas uzņēmuma "AB City" izteiktais zāļu ražotāja "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu, kas noslēgsies 17.augustā plkst.16.00, bet piedāvājuma rezultāti tiks paziņoti līdz 24.augustam, kad arī paredzēts veikt norēķinus. Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas obligātajā piedāvājumā noteikta 9,26 eiro.

FKTK padome 14.jūlijā atļāva "AB City" izteikt "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu. FKTK informēja, ka "AB City" uz netieši iegūtās līdzdalības pamata ir ieguvusi no "Olainfarm" akcijām izrietošās balsstiesības, kas veido 30,85% no "Olainfarm" balsstiesīgo akciju kopskaita. Akciju atpirkšanas obligātā piedāvājuma prospektā minēts, ka "AB City" akciju atpirkšanai būs nepieciešami 90 194 335,34 eiro, jo atpirkšanai varētu tikt piedāvātas 9 740 209 "Olainfarm" akcijas.

Paralēli Čehijas uzņēmums "Black Duck Invest" apgalvo, ka kļuvis par lielāko "Olainfarm" akcionāru, taču policija izmeklē aizdomas, ka darījums patiesībā ir krāpšana, un lietā aizturējusi vismaz trīs personas. "Black Duck Invest" paziņojumā medijiem iepriekš norādīja, ka "Repharm" kontroli "Olainfarm" pārņēmusi pretlikumīgi un "Black Duck Invest" turpinās aizstāvēt savas tiesības Latvijas un Čehijas tiesās, lai panāktu ar "Olmafarm" noslēgtā "Olainfarm" akciju iegādes darījuma izpildi.

Tāpat "Black Duck Invest" paziņojusi, ka FKTK lēmums atļaut "AB City" izteikt "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu ir prettiesisks un kompānija to apstrīdēs. Uzņēmuma pārstāvji savu nostāju pamato ar to, ka piedāvājuma pamatā ir iecere, kas daļēji balstās uz tādu akciju balsstiesībām, kas iepriekš esot tikušas pārdotas "Black Duck Invest".

Holdingkompānija "AB City" reģistrēta 2018.gadā, tās pamatkapitāls ir 126 536 960 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma patiesie labuma guvēji nav norādīti, bet uzņēmuma padomē strādā "Repharm" līdzīpašnieki Andrejs Leibovičs, Jānis Oskerko un Aleksandrs Livšics. Savukārt "AB City" valdē ir "Repharm" līdzīpašnieki Roberts Tavjevs un Sergejs Korņijenko.

"Olainfarm" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 122,157 miljoni eiro, kas ir par 11% mazāk nekā 2019.gadā, savukārt koncerna peļņa samazinājās 2,3 reizes un bija 9,478 miljoni eiro. "Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Savukārt "Repharm" ir veselības aprūpes jomā strādājošu Latvijas uzņēmumu grupa, kas apvieno "Sentor Farm aptiekas" (zīmols "Mēness aptieka"), AS "Veselības centru apvienība", SIA "Centrālā laboratorija", "Rīgas Farmaceitiskā fabrika" un "Recipe Plus". "Repharm" uzņēmumu grupa ir izveidota 2009.gadā. 2019.gadā "Repharm" koncerna apgrozījums bija 283,008 miljoni eiro, bet koncerna peļņa bija 34,56 miljoni eiro. "Repharm" patiesie labuma guvēji, pēc "Firmas.lv" datiem, ir vairākas Latvijas privātpersonas - Roberts Tavjevs, Jānis Oskerko, Mihails Lurje, Aleksandrs Livšics, Andrejs Leibovičs, Sergejs Korņijenko, Josifs Apts un Jeļena Ņikitina.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.