Menu
 

"Conexus": Virzība uz dekarbonizāciju ir viena no uzņēmuma augsta līmeņa prioritātēm

  • Autors:  LETA
Foto - www.conexus.lv Foto - www.conexus.lv

Virzība uz dekarbonizāciju ir viena no vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") "Conexus" augsta līmeņa prioritātēm, aģentūrai LETA pauda kompānijas valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Tādēļ, apvienojot zināšanas un resursus ar Lietuvas, Igaunijas un Somijas gāzes pārvades sistēmas operatoriem, "Conexus" izveidojis Ūdeņraža Baltijas koordinācijas grupu, kuras vienas no uzdevumiem ir kopīga pētījuma īstenošana par ūdeņraža ievadīšanu un transportēšanu esošajā dabasgāzes pārvades infrastruktūrā. Līdzās tam, mērķtiecīgi tiek strādāts pie ilgtermiņa projektiem, kas saistīti ar enerģijas pārveidošanu.

Šajā gadā par "Conexus" vienu no centrālajām prioritātēm kā līdz šim izvirzīta drošas un uzticamas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas darbība un tās pilnveide, kā arī ilgtspējīgas enerģijas tirgus darbība reģionā.

"Šogad esam aktīvi turpinājuši darbu pie diviem Eiropas nozīmes infrastruktūras uzlabošanas projektiem, kuri turpināsies līdz 2025.gadam, kopējām investīcijām sasniedzot 93,5 miljonus eiro. No kopējām abu projektu investīcijām, no kuriem viens veltīts Inčukalna pazemes gāzes krātuves modernizācijai, savukārt otrs - Latvijas-Lietuvas starpsavienojuma uzlabošanai, šogad kopumā plānots investēt 16,37 miljonus eiro, kas paredzēti infrastruktūru modernizācijas apakšprojektiem," sacīja Bariss.

Viņš atzīmēja, ka par Inčukalna pazemes gāzes krātuves nozīmi kā svarīgu infrastruktūras objektu un tās stiprināšanas nepieciešamību reģionālā līmenī liecina 2020./2021.gada sezonā uzglabātais dabasgāzes apjoms Inčukalna pazemes gāzes krātuvē un sezonas rezultāti.

Pateicoties tirgus dalībnieku augstajam pieprasījumam, veikto rezervāciju apjoms, atklājot rezervācijas krātuves 2020./2021.gada ciklu, pārsniedza krātuves kopējo kapacitāti aptuveni septiņas reizes no pieejamās krātuves tehniskās jaudas, sasniedzot 21,5 teravatstundas (TWh). Savukārt noslēdzot sezonu, no krātuves izņemtās dabasgāzes apjomu sasniedzis 17,6 TWh aktīvās dabasgāzes, kas ir par 56% vairāk nekā iepriekšējā krātuves sezonā, atklāja Bariss.

"Raugoties 2022.gadā, mūsu mērķis nemainīgi saglabājas Latvijas un visa reģiona enerģētiskās apgādes drošības sekmēšana un valsts enerģētiskās neatkarības stiprināšana, vienlaikus turpinot attīstību Eiropas Zaļā kursa ietvaros," norādīja "Conexus" vadītājs.

Jau vēstīts, ka "Conexus" apgrozījums pagājušajā gadā saruka par 9,2% un bija 53,867 miljonu eiro apmērā, savukārt kompānijas peļņa samazinājās par 26,9% un bija 13,112 miljoni eiro. Kompānijas lielākais akcionārs ir valstij piederošais "Augstsprieguma tīkls" (68,46%), kamēr 29,06% akciju pieder Japānas uzņēmuma "Marubeni" pārvaldītajam fondam "MM Capital Infrastructure Fund".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.