Menu
 

Reģionālajiem pasažieru pārvadātājiem piešķir 23,3 miljonus eiro zaudējumu segšanai

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

2.novembrī Ministru kabinets apstiprināja Satiksmes ministrijas pieprasīto papildu finansējumu 23 390 194 eiro apmērā no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”, lai kompensētu zaudējumus reģionālās nozīmes pārvadājumos ar autobusiem un vilcieniem, tostarp arī saistībā ar Covid-19 infekcijas slimības ierobežošanai noteiktiem pasākumiem sabiedriskajā transportā.

Kā informē Satiksmes ministrijā, finansējums piešķirts sabiedriskā transporta pakalpojumu nepārtrauktības nodrošināšanai 2021.gada 2.pusgadā. Kopumā piešķirts papildu finansējums 23 390 194 eiro apmērā, tostarp reģionālās nozīmes pārvadājumos ar autobusiem 14 940 953 eiro, tai skaitā 4 678 433 eiro par Covid-19 infekcijas izplatības mazināšanu, ierobežojošo pasākumu seku rezultātā pasažieru skaita mazināšanos un pārvadājumiem ar vilcieniem 8 449 241 eiro, tai skaitā 3 282 335 eiro par Covid-19 infekcijas izplatības mazināšanu un ierobežojošo pasākumu seku rezultātā pasažieru skaita mazināšanos.

Saistībā ar valstī noteikto ārkārtējo situāciju un Covid-19 drošības pasākumu ieviešanu, tostarp pieļaujamā pasažieru skaita ierobežojumu autobusos un vilcienos, iedzīvotāju mobilitātes ierobežošanu, attālināto darbu un mācībām, pārvietošanās paradumu maiņu, pasažieru skaits ievērojami samazinājies. Savukārt pasažieru skaita kritums samazinājis ieņēmumus no biļetēm, tādējādi palielinot zaudējumus pārvadātājiem. Tāpat papildu izdevumi pārvadātājiem radušies, lai transportlīdzekļos nodrošinātu epidemioloģisko prasību ieviešanu un ievērošanu, skaidro ministrijā.

Pasažieru skaita samazinājuma tendence saglabājas arī 2021.gadā, un ieņēmumi 2021.gada pirmajos astoņos mēnešos, salīdzinot ar to pašu periodu pērn, ir samazinājušies par 3,19 milj. eiro reģionālās nozīmes pārvadājumos ar autobusiem un par 1,74 milj. eiro reģionālās nozīmes pārvadājumos ar vilcieniem.

2021.gadā sabiedriskā transporta pakalpojumu jomā ieviesta virkne uzlabojumu, tostarp līgumcenu nosacījumu ieviešana, bezmaksas sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšana atsevišķos Latvijas pagastos, atsevišķu maršrutu apkalpošana uz komerciāliem principiem, t.i., bez valsts dotāciju piešķiršanas, un veikta maršrutu pārskatīšana, lai veidotu ērtākus savienojumus, vienlaikus mazinot nobraukuma apjomus. Neskatoties uz veiktajiem uzlabojumiem, kas ilgtermiņā sniegtu zaudējumu kompensācijas samazinājumu, vīrusa infekcijas Covid-19 pandēmijas apkarošanai noteiktie ierobežojumi veicinājuši sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanā radīto zaudējumu pieaugumu arī 2021.gadā.

Šogad reģionālajiem pasažieru pārvadātājiem, lai kompensētu zaudējumus par 2021.gada 1.pusgadu, tostarp arī saistībā ar Covid-19 infekcijas slimības ierobežošanai noteiktiem pasākumiem, jau ir piešķirti 13 028 675 eiro, norāda ministrijas pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.