Menu
 

Raidījums: Noplūdušas sarunas raisa bažas par organizētu varas pārņemšanu "Olainfarm"

  • Autors:  LETA
Raidījums: Noplūdušas sarunas raisa bažas par organizētu varas pārņemšanu "Olainfarm" Foto no arhīva

Noplūdušas sarunas raisa bažas par organizētu varas pārņemšanu farmācijas uzņēmumā "Olainfarm", svētdienas vakarā vēstīja raidījums "Nekā personīga". Raidījuma rīcībā nonācis sarunu ieraksts, kas liecina, ka izmaiņas uzņēmuma padomē varētu būt apšaubāmu nodomu vadītas.

Septembra sākumā spēkā bija jāstājas mūžībā aizgājušā "Olainfarm" lielākā akcionāra Valērija Maligina testamentam. Tomēr īsi pirms tas notika, 4. septembrī, Valērija Maligina vecākā meita Irina Maligina izmantoja savas mantojuma aizgādņa tiesības un negaidīti "Olainfarm" akcionāru sapulcē nomainīja uzņēmuma padomi.

"Nekā personīga" tapis zināms, ka augusta beigās satikušies nu jau par "Olainfarm" padomes locekli kļuvušais Mārtiņš Krieķis, Irina Maligina, otra mantiniece Nika Saveļjeva un viņas vīrs Sergejs Saveļjevs.

Raidījuma rīcībā nonākušais šo personu sarunas ieraksts liecina, ka Krieķis centies pārliecināt Niku un Irinu atteikties no saviem advokātiem un kļūt par viņa un advokāta Pāvila Rebenoka, kurš nu jau kļuvis par "Olainfarm" padomes vadītāju, klientēm. Sarunas galvenais temats ir varas pārņemšana "Olainfarm".

"Pirmais, kas jums ir jāizdara, jums ir jāatsakās no saviem advokātiem," sarunā norādījis Krieķis, uzverot, ka visas pilnvaras ir jāatsauc ar 3. datumu. "Es jau Irinai teicu. Mēs jums šajā lietā varam palīdzēt. Es kā cilvēks, kurš nav advokāts ar jebkādu ētiku, tāpēc man neviens nevar uzrakstīt nekādu sūdzību," sarunā sacījis Krieķis. "Jums ir pati labākā pozīcija," piekritis Sergejs Saveļjevs.

Tas tiešām arī notiek, un 5. septembrī Irina Maligina juristiem atsauc visas pilnvaras rīkoties savā vārdā. "Padomē jābūt trim cilvēkiem, kuri… Lūk, teiksiet, ka tagad ārā līst lietus, [un viņi saka, ka] ārā līst lietus," sarunā teicis Krieķis. "Absolūta kontrole," piekritis Saveļjevs. "Pēc tam jau var, kā saka, to muļķi, kas ir valdē, arī izmest. Un viss. Tad jāsāk normāli strādāt," turpinājis Krieķis.

Viena no Maligina meitām Nika Saveljeva raidījumam apstiprināja, ka tāda saruna ir notikusi un Krieķis piedāvājis savus pakalpojumus "Olainfarm" vadības nomaiņā. Tomēr viņa tam neesot piekritusi. "Mums bija ar viņu saruna. Es atteicos no visiem viņa piedāvājumiem. Nekādu saistību un vienošanos man ar viņu nav un nebūs," viņa norādīja. Irina Maligina uz raidījuma jautājumiem par "Olainfarm" padomes nomaiņas apstākļiem neatbildēja.

Tikmēr Krieķis un Rebenoks raidījumam noliedza, ka "Olainfarm" padomē nokļuvuši, jo vienojušies ar Irinu Maliginu un pierunājuši viņu izmantot mantojuma aizgādnes pilnvaras, pēdējā brīdī ieceļot viņus uzņēmuma padomē.

Vaicāts, vai viņu un Irinu Maliginu saista klienta un jurista attiecības, Krieķis to noliedza. "Interešu konflikts man neparādās, jo man nav saistību ar akcionāriem. Es esmu neatkarīgs padomes loceklis," viņš sacīja. Arī Rebenoks raidījumam apgalvoja, ka interešu konflikta nav. "[..] es pats šo jautājumu varu izlemt un izvērtēt, un es to esmu izvērtējis, un es jūs informēju par to, ka interešu konflikta nav," viņš uzsvēra.

"Nekā personīga" atgādina, ka Krieķis un Rebenoks bija konkurējoša uzņēmuma "Grindeks" akcionāra Kirova Lipmana pārstāvji strīdā ar "Liepājas metalurga" īpašniekiem. Viņi turpina Lipmanu pārstāvēt tiesās pret "Grindeks" mazākuma akcionāriem. Krieķis ir arī valdes loceklis Lipmanam piederošā uzņēmumā "Gesil Limited". Turklāt iepriekš viņš pārstāvēja Valērija Maligina atraitnes Elīnas Maliginas intereses.

Lipmans raidījumam norādīja, ka viņam nav laika runāt, bet viņš jau zinot, par ko ir runa un "tas ir viss muļķības". Lūgts precizēt, vai runā par "Olainfarm", viņš atbildēja apstiprinoši.

Bijušais "Olainfarm" padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš radījumam pastāstīja, ka atklāja 4. septembra akcionāru sapulci, tomēr tās scenārijs izrādījies pavisam citāds nekā gaidīts. Viņš paskaidroja, ka Irina Maligina tajā vēl pārstāvēja balsu vairākumu. "Vairākuma akcionāru pārstāve viņa bija vienīgā, jo pārējās divas meitas nebija tiesīgas balsot, [..] nebija saņēmušas mantojuma apliecības, nebija pilnvērtīgas mantinieces juridiskā izpratnē," norādīja Kalviņš.

Vaicāts, vai pārējos akcionārus kāds pārstāvēja, Kalviņš sacīja: "Jā, tur bija daudz cilvēku, daži no viņiem brīnījās par jauno padomes sastāvu un vēlējās vismaz redzēt sejas, jo dzirdējuši nebija neko par šiem. Bet tas jau neko neizsaka, ja viens cilvēks var nobalsot par visiem, balsu vairākums ir viena cilvēka rokās."

LETA jau ziņoja, ka 4. septembrī "Olainfarm" akcionāru sēdē pieņemts lēmums no padomes atsaukt tās priekšsēdētāju Kalviņu, vietnieci Milanu Beļeviču un padomes locekli Ivaru Godmani. Viņu vietā par padomes priekšsēdētāju ievēlēts Rebenoks, par vietnieci – Irina Maligina, par padomes locekļiem – Krieķis, Daina Širlaka un Signe Baldere-Sildedze. Tāpat veiktas izmaiņas valdē, no kuras atsaukts valdes loceklis Lauris Macijevskis. Viņa vietā ievēlēta "SEB bankas" Baltijas kontu un maksājumu operāciju vadītāja Inga Krūkle.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.