Menu
 

Latvijas-Amerikas Inovāciju balvu šogad iegūst "UAVFactory" ražotais bezpilota izlūkošanas lidaparāts

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Par Latvijas-Amerikas Inovāciju balvu šogad saņēmis bezpilota lidaparāta ražotāja "UAVFactory" ražotais bezpilota izlūkošanas lidaparāts "Penguin C Mk 2 VTOL", pavēstīja Amerikas Tirdzniecības palātā Latvijā (ATPL).

Izvērtējot konkursa pieteikumus, žūrijas komisija pirmo vietu piešķīra "UAV Factory" ražotajam bezpilota izlūkošanas lidaparātam, bet otro vietu - "Vigo Health" izstrādātajai lietotnei "Vigo", kas palīdz cilvēkiem, kuri pārcietuši insultu. Laureāti ieguva attiecīgi 10 000 un 5000 eiro lielu balvu, kā arī speciāli izgatavotu balvu, kas simbolizē radošumu un inovācijas.

Kā skaidro ATPL, atšķirībā no līdzšinējiem "Penguin" sērijas modeļiem, jaunākais bezpilota izlūkošanas lidaparāts "Penguin C Mk 2 VTOL" ir aprīkots ar vertikālās pacelšanās un nolaišanās iekārtām, un to iespējams izmantot sarežģītā apvidū un ekstremālās temperatūrās. Pateicoties jaunākajām tajā iestrādātajām tehnoloģijām, lidaparāts varēs paildzināt lidojumu par 20%, sasniedzot vairāk nekā 14 stundas.

Savukārt "Vigo" lietotne ir Latvijā radīts digitālās rehabilitācijas asistents cilvēkiem pēc insulta pārciešanas. Katram pacientam tiek individuāli pielāgota programma, kas noderēs gan lietošanai mājas apstākļos, gan kalpos kā pilnvērtīgs insulta rehabilitācijas papildinājums, atrodoties slimnīcā. Programma izveidota kopā ar Nacionālā rehabilitācijas centra "Vaivari" funkcionālajiem terapeitiem un ir pieejama dažādās Latvijas slimnīcās.

Balvas pretendenti ir Latvijas iedzīvotāji un Latvijā reģistrētas organizācijas un uzņēmumi no dažādām nozarēm. Šogad konkursam tika pieteiktas sešas inovācijas.

Pieteikumus izvērtēja profesionāla žūrija, kuras sastāvā bija Latvijas jaunuzņēmumu asociācijas "Startin.lv" vadītāja Olga Barretu-Gonsalviša, tehnoloģiju jaunrades telpas "TechHub Riga" līdzdibinātājs Andris Bērziņš, ASV vēstniecības Latvijā politikas un ekonomikas jautājumu padomniece Klēra Cimmermane, Rīgas Tehnikas universitātes rektora vietnieks Tālis Juhna, kā arī uzņēmuma "Vividly" vadītāja Gunita Kuļikovska.

Tāpat žūrijā bija Baltijas-Amerikas Brīvības fonda valdes loceklis Pīters Ragaušs un SIA "Mikrotīkls" vadītājs un ATPL valdes priekšsēdētājs Džons Tallijs. Šī gada žūrijai pievienojās Latvijas-Amerikas Inovācijas balvas iepriekšējo gadu laureāti - "HackMotion" vadītājs Atis Hermanis, "Exonicus" līdzdibinātājs Sandis Kondrats un "Aerones" līdzdibinātājs Jānis Putrāms.

Pieteikumi tika vērtēti pēc tādiem kritērijiem kā novatorisms, ietekme, pielietojamība, sadarbība, projekta briedums un pievienotā vērtība. Pretendentu atlasē tika izvērtēti arī vairāki faktori, kas vērtēja saikni starp Latviju un ASV.

Balvu rīko ATPL, ASV vēstniecība Latvijā un Baltijas-Amerikas Brīvības fonds ceturto gadu pēc kārtas sadarbībā ar "TechHub Riga" un "Startin.lv".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.