Menu
 

Iesniegta iniciatīva, atbalstot gaidāmās izmaiņas par svešvalodas prasmēm

  • Autors:  Apriņķis.lv
Iesniegta iniciatīva, atbalstot gaidāmās izmaiņas par svešvalodas prasmēm Foto: pixabay.com

Iniciatīvas “Par darbu jauniešiem bez krievu valodas prasmēm” 7219 savāktie paraksti šonedēļ tika iesniegti Sociālo un darba lietu komisijā. Platformā “Manabalss.lv” jau kopš 2014. gada 1. marta tiek vākti paraksti iniciatīvas atbalstam, taču nesen, 2018. gada 1. martā, līdzīgu priekšlikumu kā likuma grozījumus iesniedza arī nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK".

Ierosinātās izmaiņas likumā paredz aizliegt darba devējiem pieprasīt konkrētas svešvalodas prasmi, ja darba pienākumos neietilpst šīs svešvalodas lietošana. Priekšlikums guva atbalstu Saeimas 1. lasījumā, kur tālāk tas tiks izskatīts 2. lasījumā, informē platformas “Manabalss.lv” pārstāvji.

Iesniedzot iniciatīvu, sabiedrība vēlas deputātiem atgādināt, ka šī tēma ir īpaši aktuāla tieši jauniešu vidū, kam krievu valodas zināšanas rada grūtības atrast darbavietu, jo svešvalodas prasības dažkārt no darba devēja puses nav adekvātas.

“Man kā krievu izcelsmes Latvijas tautas pārstāvim šķiet nepieņemami, ka latvieši tiek atstumti paši savā valstī,” atzīst iniciatīvas autors Andrejs Možajevs, “tādēļ uzskatu, ka šādas izmaiņas ir akūti nepieciešamas, lai mūsu pašu jaunatne justos ērti pretendēt uz jebkuru darba tirgus piedāvāto amatu, kur lielākoties ir jāsaskaras ar Latvijas tautu.”

“Ņemot vērā Ārlietu ministrijas statistiku par latviešu valodas zināšanu prasmi, mazākumtautību pārstāvji atzinuši, ka 94% spēj sazināties latviešu valodā. Tas ir viens no argumentiem, kādēļ šādi Darba likumā grozījumi ir nepieciešami, jo pārsvarā darba devējs svešvalodu zināšanas izvirza automātiski, nepadomājot, vai tas patiešām ir nepieciešams. Turklāt, ņemot vērā darbaspēka trūkumu valstī, mēs vairs nevaram pieļaut diskriminējošu attieksmi pret mūsu pašu tautiešiem, ” uzsver iniciatīvas autors.

Lai arī paraksti ir iesniegti Sociālo un darba lietu komisijā, parakstu vākšana par iniciatīvu vēl turpinās “Manabalss.lv” portālā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.