Menu
 

LTA: Pašreizējo ierobežojumu saglabāšana ārkārtējās situācijas laikā tirgotājiem papildu problēmas neradīs

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Ja līdz ar ārkārtējās situācijas pagarināšanu tirgotājiem saglabāsies līdzšinējie ierobežojumi, tas uzņēmējiem liekas papildu problēmas neradīs, tomēr grūtības varētu rasties, ja ieviesīs atsevišķas citas drošības prasības, pauda Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs.

Vienlaikus viņš atzina, ka pašreizējā prasība par ne mazāk kā 25 kvadrātmetriem no publiski pieejamās tirdzniecības telpu platības vienam pircējam mazākiem tirgotājiem sagādā problēmas un turpinās sagādāt, ja minimālais kvadrātmetru skaits netiks samazināts.

Šāda prasība pašreiz ir spēkā "sarkanajā" režīmā strādājošajām tirdzniecības vietām, kuras drīkst apmeklēt arī iedzīvotāji bez derīga Covid-19 pārslimošanas vai vakcinācijas sertifikāta. Savukārt "zaļajā" režīmā strādājošajām vietām un aptiekām jānodrošina vienam pircējam vismaz 15 kvadrātmetri no publiski pieejamās tirdzniecības telpu platības.

LTA jau iepriekš rosināja platību "sarkanajā" režīmā strādājošajiem samazināt līdz 15 kvadrātmetriem, bet "zaļajā" režīmā - līdz 10 kvadrātmetriem uz apmeklētāju. Šādas izmaiņas, pēc Danusēviča teiktā, esot arī sagatavotas, tomēr Veselības ministrija šo jautājumu nevirzot uz priekšu.

Asociācija arī cer, ka ēdināšanā varētu palielināt pie viena galdiņa atļauto mājsaimniecību skaitu no divām līdz četrām. "Piemēram, tas būtu situācijās, kad aiziet vairāk nekā divi kolēģi no viena kolektīva kopīgi paēst," skaidroja Danusēvičs.

Vienlaikus LTA uzskata, ka mikro un mazajiem uzņēmumiem būtu nepieciešams noteikt ne tikai maksimālo iespējamo atbalsta summu, bet arī minimālo.

Danusēvičs arī atzīmēja, ka uzņēmējiem lielas problēmas varētu sagādāt prasība par saviem līdzekļiem apmaksāt darbinieku testēšanu, kuras iespējamā ieviešana tikusi apspriesta. Viņaprāt, ja prasība par obligātu testēšanu tiktu ieviesta, tas tomēr būtu valstij jākompensē vai arī testu iepirkumu cenām jābūt līdzīgām kā valsts un pašvaldību uzņēmumiem.

No valsts pārstāvju puses izskanējis ierosinājums apmaksāt privātuzņēmējiem 84 centus par testu, tomēr, kā norādīja Danusēvičs, tā ir tikai maza cena no testa izmaksām.

Kā ziņots, valdības koalīcijas partneri otrdien vienojās, ka Covid-19 omikrona paveida izplatības dēļ Latvijā izsludinātā ārkārtējā situācija tiks pagarināta līdz 28.februārim. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) skaidroja, ka valstī pamatā paliks spēkā pašlaik noteiktie ierobežojumi, tomēr tiks pastiprinātas prasības saistībā ar masku valkāšanu, vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņu, kā arī tiks paplašināta testēšana.

Valdība plāno noteikt prasību publiskās vietās obligāti lietot medicīniskās sejas maskas vai respiratorus. Pašlaik iedzīvotāji drīkst izmantot arī vairākkārt lietojamās auduma sejas maskas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.