Menu
 

"Latvijas gāze": Mājsaimniecībām valsts atbalsta piešķiršanas periodā skaitītāju rādījumi būs jāiesniedz katru mēnesi

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Mājsaimniecībām valsts atbalsta piešķiršanas periodā dabasgāzes patēriņa skaitītāju rādījumi būs jāiesniedz katru mēnesi, pavēstīja AS "Latvijas gāze" pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka, ņemot vērā enerģētikas krīzi visā Eiropā, valdība ir nolēmusi kompensēt dabasgāzes cenas pieaugumu iedzīvotājiem ar dabasgāzes gada patēriņu virs 250 kubikmetriem. Kompensācijas tiks piemērotas par periodu no 2022.gada janvāra līdz aprīļa beigām. 

Vienlaikus "Latvijas gāzes" pārstāvji uzsver, ka mājsaimniecībām valsts atbalstam nav jāpiesakās - "Latvijas gāze" samazināto maksu iekļaus norēķinu dokumentos automātiski, atbilstoši valsts noteiktajam apmēram.

Dabasgāzes cenas kompensācija tiks piemērota mājsaimniecībām ar gada patēriņu no 2635,1 kilovatstundas (kWh) jeb 250 kubikmetriem, kurām ir noslēgts līgums ar "Latvijas gāzi" un lietotājiem, kas dabasgāzi saņem Pēdējās garantētās piegādes pakalpojuma ietvaros (PGP).

Valsts atbalsts paredz, ka maksas samazinājuma apmērs par vienu kWh būs atkarīgs no patēriņa, proti, ja vidējais patēriņš mēnesī 12 mēnešu periodā ir no 221 kWh līdz 5269 kWh jeb no 21 līdz 500 kubikmetriem, valsts kompensēs maksas samazinājumu dabasgāzei 0,03045 eiro apmērā par vienu kWh bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), bet tiem klientiem, kuru vidējais mēneša patēriņš 12 mēnešu periodā ir virs 5269 kWh jeb 500 kubikmetriem, valsts kompensēts maksas samazinājumu dabasgāzei 0,02279 eiro apmērā par vienu kWh bez PVN.

Mājsaimniecību klientiem, nav jāpiesakās atbalsta saņemšanai, maksas samazinājums tiks piešķirts automātiski un to varēs redzēt  "Latvijas gāzes" nosūtītajos norēķinu dokumentos. Informācija par jauno izlīdzināto maksājumu atbalsta saņēmējiem tiks izsūtīta līdz februāra beigām. Savukārt klientiem, kuri izvēlējušies norēķināties par faktiski patērēto dabasgāzi katru mēnesi, rēķini tiks izsūtīti ierastajā kārtībā.

Tāpat kompānijā uzsver, ka atbalsta piešķiršanas periodā, skaitītāju rādījumi būs jāiesniedz katru mēnesi no 16.datuma līdz nākamā mēneša pirmajai darbadienai, tostarp janvārī. Sadales sistēmas operators "Gaso" papildus var veikt gazificēto objektu fizisku apsekošanu un pārbaudīt skaitītāja rādījumus. Konstatējot, ka rādījumi ir sniegti nepatiesi, valsts atbalsts netiks piemērots.

Vienlaikus "Latvijas gāzes" Mājsaimniecību departamenta vadītāja Diana Tivča atzīmē, ka kompānija atbalsta valdības lēmumu piešķirt kompensācijas mājsaimniecībām, bet būtu jādomā arī par atbalstu uzņēmumiem, kuri šobrīd visvairāk izjūt straujo dabasgāzes cenu kāpumu.

Valsts atbalsts tiks piešķirts arī daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas īpašniekam vai apsaimniekotājam, ja tajā dabasgāzi lieto mājsaimniecības. Tādējādi valsts atbalstu saņems arī iedzīvotāji, kuri dabasgāzi izmanto apkures nodrošināšanai un kuri par komunālajiem pakalpojumiem norēķinās ar apsaimniekotāju starpniecību.

Šajā gadījumā daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas īpašniekam vai apsaimniekotājam (līgumslēdzējam) līdz katra mēneša pēdējam datumam būs jāpiesakās "Latvijas gāzē", lai saņemtu valsts piešķirto kompensāciju un to piemērotu, atkarībā no iedzīvotāju patēriņa. Pieteikties var, aizpildot un iesniedzot pieteikumu "Latvijas gāzes" mājaslapā.

Kompānijā arī norāda, ka dabasgāzes cenas Latvijā ir piesaistītas Rietumeiropas dabasgāzes tirdzniecības biržu indeksiem un šajos tirgos notiekošajiem ekonomiskajiem un ģeopolitiskajiem notikumiem.

Tāpat kompānijā min, ka aukstā ziema 2021.gada pirmajā ceturksnī, kā arī ekonomikas atkopšanās pēc Covid-19 krīzes ir radījusi strauju dabasgāzes pieprasījuma pieaugumu ne tikai Eiropā, bet visā pasaulē, jo īpaši Āzijas tirgos, tādējādi paaugstinot dabasgāzes cenas līdz rekordaugstiem līmeņiem. Sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) ražotāji iepriekšējos gados Eiropas tirgiem piegādātās LNG kravas realizē Āzijas tirgos, kur dabasgāzes cena ir vēl augstāka nekā Eiropā, tādējādi radot resursa deficītu. Arī Eiropas Savienības sāktais "zaļais kurss", lai mazinātu CO2 izmešus un globālo sasilšanu, ir mazinājis fosilo kurināmo - akmeņogļu, naftas un lignīta izmantošanu Eiropas enerģētikā, pieprasījumu pēc dabasgāzes palielinot vēl vairāk. Savukārt atjaunojamo energoresursu saražošanas jaudas joprojām ir nepietiekamas.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien, 27.janvārī galīgajā lasījumā pieņēma Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumu, kas nosaka atbalsta sniegšanu iedzīvotājiem un uzņēmējiem apmēram 250 miljonu eiro apmērā energoresursu cenu pieauguma kompensēšanai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.