Menu
 

Saeimas komisija atbalsta nekustamā īpašuma nodokļa samaksas termiņu pārcelšanu līdz 2022.gada beigām

  • Autors:  LETA
Ilustrāciija - pixabay.com Ilustrāciija - pixabay.com

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti trešdien sēdē atbalstīja Finanšu ministrijas izstrādātos grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā, paredzot iespēju pašvaldībām pārcelt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) samaksas termiņu līdz 2022.gada beigām, neaprēķinot nokavējuma naudu.

Grozījumi paredz, ka pašvaldībām arī šogad, tāpat kā 2020. un 2021.gadā, būs tiesības noteikt citus NĪN samaksas termiņus, kas atšķiras no likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktajiem, tos pārceļot uz vēlāku laiku attiecīgā taksācijas gada ietvaros.

Paredzēts, ka nokavējuma nauda netiks aprēķināta, ja maksājums tiks veikts līdz 2022.gada 31.decembrim. Savukārt, ja šim gadam aprēķinātais NĪN maksājums līdz 31.decembrim netiks veikts, nodokļa maksājumam no 2023.gada 1.janvāra tiks aprēķināta nokavējuma nauda likumā noteiktajā apmērā.

Vispārējā kārtība paredz, ka NĪN atbilstoši likumam "Par nekustamā īpašuma nodokli" ir jāmaksā reizi ceturksnī - ne vēlāk kā 31.martā, 15.maijā, 15.augustā un 15.novembrī - vienas ceturtā daļas apmērā no nodokļa gada summas, taču nodokli var nomaksāt arī reizi gadā avansa veidā par visu gadu.

Deputāti atbalstīja likumprojekta virzīšanu steidzamības kārtībā.

Jau ziņots, ka finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) pirmdien, 7.februārī, Sadarbības sanāksmē aicināja atbalstīt šo priekšlikumu, norādot, ka tas palīdzētu pašvaldībām atvieglot iedzīvotāju un uzņēmumu finansiālo slogu un sabalansēt naudas plūsmu visa gada garumā.

Pēc Finanšu ministrijā paustā, iniciatīva ir pārrunāta ar pašvaldībām un guvusi Latvijas Pašvaldību savienības atbalstu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.