Menu
 

Pandēmijas laikā pieaudzis pieprasījums zemes iegādei, pieprasītākās vietas – Rīga un Pierīga Apriņķis.lv

  • Autors:  Kaspars Sausais, “Luminor” mājokļu kreditēšanas eksperts
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Iedzīvotāju interese par zemes iegādi Latvijā pandēmijas laikā turpināja pieaugt un zemes tirgū pieprasījums šobrīd pārsniedz piedāvājumu, liecina “Luminor” bankas ekspertu novērojumi.  Pieprasītākā vieta zemes iegādei ir Rīgas teritorija un Pierīga, tajā pašā laikā būtiski pieaug klientu interese par īpašumiem lielākā attālumā no Rīgas.

Šobrīd pieprasītākais zemes gabala izmērs ko iegādājas bankas klienti, ir 1200–1500  kvadrātmetri, kas skaidrojams ar to, ka tā lielākoties ir minimālā platība (1200 kvadrātmetri) privātmāju būvniecībai. Salīdzinoši reti mājas būvniecībai tiek iegādāti zemes gabali ar platību virs 3000 kvadrātmetriem gan tādēļ, ka šādu zemes gabalu piedāvājums ir ierobežots, gan tādēļ, ka tas tiešā veidā ietekmē kopējās zemes izmaksas.

Pandēmijas laikā ir būtiski pieaudzis pieprasījums pēc zemes iegādes. Vienlaikus esam novērojuši izteiktu tendenci zemes atrašanās vietas izvēlē – klienti aizvien vairāk ir gatavi iegādāties īpašumus ārpus Rīgas, kas skaidrojams ar to, ka, ilgstoši pavadot laiku kopā ar ģimeni mājās, tiek pārvērtēts esošais īpašums un mājokļa piemērotība šī brīža apstākļiem.

Klienti  aizvien vairāk sāk novērtēt priekšrocības, ko sniedz privātmāja, tomēr jāatzīst, ka piedāvājums ir kļuvis ierobežots un atrast piemērotu īpašumu šobrīd ir izaicinoši. Šī iemesla dēļ klienti, kuri iepriekš nebija plānojuši paši uzsākt mājas būvniecību, sāk izvērtēt šādu iespēju, un kā pirmo soli privātmājas celtniecībai veic zemes iegādi.

Pieprasītākā vieta zemes iegādei privātmājas būvniecībai joprojām ir Rīgas teritorija, bet Pierīgā starp populārākajām vietām ir Mārupe, Ķekava, Babīte, Salaspils, Carnikava un Ādaži. Savukārt klientu pieprasītākās vietas mājas celtniecībai reģionos ir Ventspils, Tukums, Cēsis, Jelgava un Valmiera. Pēc “Luminor” ekspertu novērojumiem, mājas būvniecībai piemēroti zemes gabali Rīgas tuvumā par pievilcīgu cenu tiek pārdoti ātri un ļoti plašā cenu amplitūdā.

Zemes cenu ietekmē virkne faktoru, piemēram, zemes gabala atrašanās vieta, platība, pieejamās komunikācijas un ierobežojumi, kuri saistīti ar konkrēto īpašumu. Zemes gabali ar nesakārtotiem juridiskiem jautājumiem, bez elektrības pieslēguma vai citiem būtiskiem aspektiem, būs krietni  lētāki nekā īpašumi privātmāju ciematos un labā atrašanās vietā ar pieejamām pilsētas komunikācijām. Tā piemēram, šobrīd cena zemei var būt 6 eiro par kvadrātmetru, tajā pašā laikā sasniedzot pat 60 eiro par kvadrātmetru īpašumam ar visām ērtībām un pievilcīgu lokāciju.

Kā atzīst eksperts, kopumā pašlaik tirgū tiek novērota tendence, kad pieprasījums ir lielāks par piedāvājumu, tādēļ pavasarī, kad, kā ierasts, ir aktīvākais zemes gabalu iegādes laiks, tiek prognozēta liela klientu interese par labiem piedāvājumiem zemes iegādē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.