Menu
 

"BaltCap" infrastruktūras fonds gatavs investēt sašķidrinātās dabasgāzes termināļa attīstībā Latvijā

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Investīciju kompānijas "BaltCap" infrastruktūras fonds ir gatavs attīstīt sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināli Latvijā, aģentūrai LETA pavēstīja "BaltCap" pārstāvji. Ar šādu piedāvājumu "BaltCap" vērsies arī pie Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV).

"BaltCap" pārstāvji min, ka "BaltCap" infrastruktūras fonds var pildīt gan finansētāja, gan arī aktīva īpašnieka lomu LNG termināļa būvniecības un ekspluatācijas posmos. "BaltCap" vadošais partneris Dagnis Dreimanis norāda, ka "BaltCap" ir spējīgs finansēt un attīstīt lielus infrastruktūras projektus, tostarp Latvijai nepieciešamo LNG termināli 150 miljonu eiro apmērā.

Vienlaikus "BaltCap" aicina operatīvi sakārtot iekavēto regulējumu, kas atļautu Latvijas biogāzes stacijām sākt biometāna ražošanu un nodošanu AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") un AS "Gaso" tīklos. "BaltCap" pārstāvji norāda, ka vietējās biogāzes stacijas varētu saražot vismaz 10% no Latvijā patērētās dabasgāzes - aizstājot importēto, fosilo kurināmo ar vietējo, atjaunojamo enerģiju, kas pārstrādā organiskos atkritumus un samazina siltumnīcefekta gāzu emisijas.

Šobrīd nesakārtotā regulējuma dēļ pastāv liels risks, ka Latvijas biometāns LNG formā tiks eksportēts, kamēr Latvija meklē risinājumus LNG importam. "BaltCap" pārstāvji norāda, ka tiesiskā ietvara sakārtošanai biometāna ražošanai un tirgošanai Latvijā atbilstoši Eiropas Savienības regulējumam un Eiropas Zaļajam kursam, nepieciešami grozījumi Enerģētikas likumā, Transporta enerģētikas likumā, kā arī izmaiņas nozari regulējošos Ministru kabineta noteikumos un citos dokumentos.

"BaltCap" infrastruktūras fonds investē atjaunojamās enerģijas, transporta un sociālās infrastruktūras attīstības projektos Baltijā un Polijā. "BaltCap" infrastruktūras fonda investori ir Baltijas pensiju fondi, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB), Eiropas Investīciju banka (EIB) un Ziemeļvalstu Vides investīciju korporācija (NEFCO). Fonds ir Igaunijā reģistrēts alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieks, un fonda darbības laiks ir 20 gadu.

"BaltCap" ir privātā kapitāla ieguldījumu fonds, kas četros tā darbības virzienos ir piesaistījis 700 miljonus eiro, ietverot iegādes un attīstības, infrastruktūras, izaugsmes un riska ieguldījumu darījumus. "BaltCap" dibināts 1995.gadā un līdz šim veicis vairāk nekā 100 investīciju un 60 iegādes un attīstības darījumu. Šobrīd "BaltCap" vietējie biroji atrodas Tallinā, Rīgā, Viļņā, Helsinkos, Stokholmā un Varšavā.

Jau ziņots, ka valdību veidojošās partijas konceptuāli vienojušās Latvijā būvēt LNG termināli. Kariņš pirmdien, 11.aprīlī, preses konferencē pēc valdību veidojošo partiju sadarbības sanāksmes sacīja, ka Ekonomikas ministrijai (EM) uzdots strādāt ar potenciālajiem investoriem, lai izvērtētu, kur un kas būvēs šo termināli. Kariņš norādīja, ka šis ir vidēja termiņa projekts.

Savukārt īstermiņā EM turpinās sarunas ar Igauniju un Somiju, lai jau šā gada nogalē varētu nodrošināt dabasgāzes piegādes no topošā Paldisku LNG termināļa Igaunijā, kas varētu tikt uzbūvēts jau šogad.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.