Menu
 

"Luminor": 40% bankas klientu izmanto valsts atbalstu mājokļa iegādei

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Iedzīvotāji turpina aktīvi izmantot valsts atbalstu mājokļa iegādei, un šī gada pirmajā ceturksnī aptuveni 40% “Luminor” bankas klientu saņēma hipotekāro aizdevumu, izmantojot “Altum” programmas ģimenēm un jaunajiem speciālistiem. Visvairāk šādu kredītu izsniegti dzīvokļa vai mājas iegādei, mājokļa iegādei un tā remontdarbiem, mazāk privātmājas celtniecībai.

Katrs trešais finansējuma saņēmējs (30%) ar valsts atbalstu ir ģimenes, pusei no tām ir viens bērns, 40% – divi bērni, bet 10% – 3 un vairāk atvases. Galvenokārt ģimenes saņem līdzekļus mājokļa­­­­ iegādei Rīgā vai Pierīgā, un aptuveni katra piektā – iegādājas privātmāju. Tikai 4% gadījumu atbalsts tiek piešķirts privātmājas celtniecībai.

Pēc bankas datiem, “Altum” atbalstu aktīvi izmanto arī jaunie speciālisti, taču šajā segmentā finansējums privātmāju iegādei vai celtniecībai izvēlās reti – aktuālāka ir dzīvokļu iegāde. Turklāt jaunie speciālisti biežāk nekā ģimenes ar bērniem izvēlas dzīvi galvaspilsētā – ja ģimenēm ar bērniem finansējumu mājokļa iegādei Rīgā piešķir ap 60% gadījumu, jaunajiem speciālistiem – 70%.

“Valsts atbalsts mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem un jaunajiem speciālistiem joprojām ir svarīgs atspaids, un iedzīvotāji to labprāt izmanto – noteikti vairāk nekā Lietuvā un Igaunijā. Tā kā šobrīd pieaug būvmateriālu un būvniecības cenas, izmaksas mājokļa iegādei turpinās augt. Savukārt saglabājoties augstai inflācijai, kas pārsniedz algu pieaugumu, samazināsies iedzīvotāju pirktspēja, tāpēc valsts atbalsts mājokļu iegādei varētu kļūt vēl nozīmīgāks,” prognozē “Luminor” mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais.

“Joprojām nedaudz biežāk iedzīvotāji izvēlas dzīvokļus padomju laika ēkās, taču gandrīz tikpat populārāki ir arī dzīvokļu jaunajos projektos. Bankas veiktā iedzīvotāju aptauja liecina, ka svarīgākie kritēriji mājokļa iegādei ir tā cena un atrašanās vieta, tuvums darbam, skolai, sabiedriskajam transportam, veikaliem.”

Šobrīd ģimenēm  vidēja īpašuma cena  sasniedz 110 tūkstošus eiro, bet jaunajiem speciālistiem 90 tūkstošus eiro. Pirmā iemaksa parasti ir 10-15%, atmaksas termiņš 25-26 gadi un kredītmaksājums mēnesī ģimenēm ar bērniem ap 400 eiro, bet jaunajiem speciālistiem – 330 eiro mēnesī.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.