Menu
 

LRB un LDDK: Latvijas viesmīlības nozare strauji zaudē konkurētspēju

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Viesmīlības nozares īpatsvars Latvijas tautsaimniecībā divu Covid-19 pandēmiju laikā ir samazinājies no 2% līdz 1%, liecina Latvijas Restorānu biedrības (LRB) un Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) apkopotā statistika.

Vienlaikus LRB prezidents Jānis Jenzis norāda, ka Latvijas viesmīlības nozare atgūstas lēnāk nekā Lietuvas un Igaunijas viesmīlības nozares, kā rezultātā strauji tiek zaudēta konkurētspēja.

Pirms pandēmijas Latvijas tūrisma apgrozījums bija teju 1 miljards gadā, un šis rādītājs pērn samazinājies par aptuveni trīs ceturtdaļām jeb 75%, veidojot 244 miljonu eiro apgrozījumu. Savukārt pērn Igaunija no ienākošā tūrisma guva 542 miljonus eiro, bet Lietuva - 425 miljonus eiro.

Jenzis norāda, ka viesmīlības nozares asociācijas un LDDK veidotā Krīzes vadības komiteja visu pandēmijas laiku ir strādājušas pie priekšlikumiem gan par ierobežojumiem, gan saistībā ar valsts atbalsta jautājumiem, tomēr "Latvijā noteiktie ierobežojumi ir bijuši haotiski, striktāki un ilglaicīgāki kā kaimiņvalstīm, un visbiežāk politisku, ne epidemioloģisku motīvu vadīti", kā rezultātā kaimiņvalstīm veiksmīgāk izdevies sabalansēt sabiedrības veselības un ekonomikas izaugsmes intereses.

Savukārt LDDK Finanšu un nodokļu eksperts Jānis Hermanis pauž, ka viesmīlības nozare ir jūtīga uz iespējamiem apdraudējumiem, jo tūristi vēlas atpūsties drošā un paredzamā vidē, un jau pandēmijas laikā bija redzams, ka ārvalstu viesi no Rietumeiropas valstīm ļoti piesardzīgi izvēlējās ceļot uz Latviju. 

Vienlaikus viesmīlības nozares pārstāvji pauž, ka kopš marta darbības rādītājus būtiski ietekmē Krievijas iebrukums Ukrainā, kā ietekmē Latvijas viesmīlības nozarei ir jārēķinās ar vēl vienu grūtu sezonu, kuras rezultātā nozare varētu tikt vēl vairāk novājināta un zaudēt savu starptautisko konkurētspēju.

Latvijas Restorānu biedrība dibināta 2017.gada nogalē, lai aizsargātu Latvijas restorānus un palielinātu to konkurētspēju.

Savukārt LDDK ir lielākā darba devējus pārstāvošā organizācija Latvijā. LDDK ir dibināta 1993.gadā, un patlaban tās biedri nodarbina 44% Latvijas darba ņēmēju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.