Menu
 

Indriksone: Valsts atbalsta mehānismos varētu noteikt maksimālās cenu robežas siltumenerģijai un dabasgāzei

  • Autors:  LETA
Foto - Ieva Ābele, Saeima Foto - Ieva Ābele, Saeima

Veidojot atbalsta programmas iedzīvotājiem energoresursu cenu pieauguma dēļ, varētu noteikt maksimālās cenu robežas siltumenerģijai un dabasgāzei, bet ne elektrībai, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" norādīja ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA).

Viņa pauda, ka elektroenerģijai atbalsta mehānismi saglabājas iepriekšējie - līdz gada beigām turpinās aizsargāto lietotāju papildu atbalsts, kas ir desmit eiro katru mēnesi daudzbērnu ģimenēm un personām ar invaliditāti, kā arī trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzdevis atbildīgajām ministrijām līdz jūnija vidum iesniegt piedāvājumu par visaptverošu mērķētu pabalstu sistēmu. Indriksone pauda, ka no premjera minētajām kvintilēm kā mājsaimniecības ar nepietiekamiem ienākumiem kvalificētos apmēram 60% Latvijas mājsaimniecību.

Patlaban Ekonomikas ministrija (EM) gaida datus no Labklājības ministrijas (LM) par ienākumu līmeņiem mājsaimniecībās, pēc tam tiks apjausts, cik tādu kopumā varētu būt un cik liels būs nepieciešams atbalsts. Šobrīd vēl nav skaidrs, cik mājsaimniecībām Latvijā varētu draudēt ekstremāls sadārdzinājums, jo dinamiski mainās gan tarifi, gan cenas.

Indriksone sacīja, ka būtu apsverama ideja par mājokļa pabalsta koeficienta palielināšanu, lai palielinātu mazāk nodrošinātu personu iztikas līmeni.

Vienlaikus ministre atzīmēja, ka atbalstu tieši energoresursu cenu sadārdzinājuma apstākļos varētu saņemt arī cilvēki ar lielākiem ienākumiem, bet kuriem šis cenu sadārdzinājums būs tiešām ekstremāls.

Tikmēr runājot par uzņēmumiem, politiķe skaidroja, ka Eiropas Komisija jau iepriekš - Ukrainas kara sākumā - atzīmējusi, ka visvairāk ekonomiski cietīs tās Eiropas Savienības valstis, kuras atrodas tuvāk Krievijai. Tomēr iejaukties biznesa principos ir sarežģīti, ņemot vērā vienoto tirgu. Tāpat uzņēmējiem, atšķirībā no iedzīvotājiem, ir iespējas savu cenu pieauguma līmeni kompensēt, palielinot pakalpojumu un preču cenas.

Indriksone arī norādīja, ka šī krīze laika izteiksmē būs gara, tādēļ varētu būt sarežģīti uzņēmējus dotēt ilgtermiņā, drīzāk tos būtu nepieciešams atbalstīt pārorientācijai no Krievijas un Baltkrievijas tirgus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.