Menu
 

Latvijā atkal ieplūst dabasgāze no Krievijas

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijā otrdien, 9.augustā, atkal ieplūdusi dabasgāze no Krievijas, liecina informācija vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") mājaslapā. Otrdien faktiski izmantoto jaudu apjoms Luhamā ieejai no Krievijas sasniedz 49,5 gigavatstundas (GWh).

Kā aģentūrai LETA skaidroja "Conexus" pārstāve Dace Baltābola, pašlaik vienotajā tirgus zonā caur punktu Luhamā ienāk dabasgāze. Dabasgāzi var iegādāties jebkurš no sistēmas lietotājiem - gan no Latvijas, gan citām valstīm.

Baltābola norāda, ka gāze šobrīd nonāk vienotajā tirgus zonā, un tā var tikt transportēta uz Somiju, Igauniju vai Lietuvu. Tas nav gāzes tranzīts, piebilda "Conexus" pārstāve.

Jau ziņots, ka sestdienas, 30.jūlija, rītā Krievijas gāzes koncerns "Gazprom" pārtrauca gāzes eksportu uz Latviju "saistībā ar gāzes ņemšanas nosacījumu pārkāpumu", vēstīja Krievijas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

"Gazprom pavēstīja, ka sestdien pārtraucis gāzes piegādes Latvijai jūlija pieteikuma ietvaros saistībā ar gāzes ņemšanas nosacījumu pārkāpumu," ziņapmaiņas platformā "Telegram" pavēstīja aģentūra. "Conexus" apstiprināja, ka ir saņemta informācija no Krievijas gāzes koncerna "Gazprom" par dabasgāzes jūlija piegāžu uz Latviju pārtraukšanu. 

Kā aģentūrai LETA norādīja "Conexus" pārstāvji, jau iepriekš, veicot Latvijas gāzapgādes drošības novērtējumu, kompānija "Conexus" savos aprēķinos nav rēķinājusies ar dabasgāzes piegādēm no Krievijas. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā gāzes plūsmas no Krievijas uz Latviju bijušas saraustītas un vairākkārt apstājušās. Kopš jūnija vidus gāzes plūsmas no Krievijas pieauga.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.