Menu
 

Nekustamo īpašumu aģente: Piejūras ciemos pieprasījums būtiski pārsniedz piedāvājumu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Pieprasījums pēc kvalitatīviem mājokļiem piejūras ciemos vienmēr ir bijis lielāks par piedāvājumu, informē “Arco Real Estate” nekustamo īpašumu aģente Inga Freija, kas ikdienā strādā ar īpašumiem Jūrmalā un piejūras ciemos virzienā uz Kolku, turklāt, kā liecina viņas pieredze, īpašumi šajā reģionā tiek pārdoti tikai tad, ja īpašnieks maina dzīvesvietu vai ir nonācis finansiālās grūtībās. Arī dzīves apstākļu maiņa, piemēram, vēlme šaurāku dzīvestelpu nomainīt pret plašāku, var kļūt par iemeslu īpašuma pārdošanai.

Nekustamo īpašumu aģentes novērojumi liecina, ka šobrīd ir nobīdītas pieprasījuma robežas: ja pirms pāris gadiem cilvēki mājas labā tehniskā stāvoklī meklēja – tālākais – Lapmežciemā un Ragaciemā, tad tagad atbilstošu īpašumu variantus interesenti izskata arī Engurē, Mērsragā un pat Upesgrīvā.

Piejūras ciemus pircēji pārsvarā izvēlas diviem nolūkiem – pastāvīgai dzīvošanai un vasaras sezonas atpūtai. Ja pirms četriem gadiem dominēja atpūtnieku meklējumi, tad šobrīd līdzīgā daudzumā ir arī tie, kas pārdod savus īpašumus pilsētās un pārvācas uz ciemiem.

Vēl viena būtiska tendence, kas nav novērota citus gadus, ir tā, ka šīs vasaras beigās piedāvājums ir pieaudzis. I.Freija pieļauj, ka tas ir saistīts ar gaidāmo apkures sezonu un pieaugošajām komunālajām cenām.

Lai gan ierobežotā piedāvājuma dēļ aktivitāte piejūras ciemos ir neregulāra, darījumi tomēr notiek. Nekustamo īpašumu aģente piebilst, ka aktivitāti būtiski ietekmē arī piedāvātā īpašuma cena, proti, par tirgus vērtībai atbilstošu cenu īpašumi tiek pārdoti ātri, bet nereti pārdevēji nosaka neadekvāti lielu cenu, kas bremzē tirgus dinamiku.

Analizējot piedāvājuma cenas, I.Freija novērojusi, ka līdzīgiem īpašumiem cena būs vienāda kā Ragaciemā, tā arī Engurē, līdz ar to var secināt, ka attālums līdz galvaspilsētai vairs nav noteicošais faktors cilvēka izvēlē, bet gan apkārtējā vide un pats nekustamais īpašums.

Par piejūras ciemu īpašumiem interesi visbiežāk izrāda ģimenes vecumā ap 30 gadiem. Šīs ģimenes pēc interesējošās vietas rūpīgas izpētes apsver iespēju pārvākties un iekārtot dzīvi ārpus lielajām pilsētām. Kā vienu no būtiskākajiem argumentiem šādam lēmumam pircēji min jūras tuvumu un latviskāku vidi. Arī bērniem paredzētā infrastruktūra ir noteicošais faktors konkrēta īpašuma izvēlē, tas ir, pirmsskolu, stadionu un pulciņu esamība ciemā ir priekšnoteikums izvēlēties šajā aspektā attīstītu vietu, piemēram, Lapmežciemu vai Enguri.

“Ja runājam par tiem, kuru interese pārtop par reālu darījumu, jāsaka, ka tie ir pārtikuši cilvēki vecumā virs 40 gadiem. Šādus pircējus, kas piepilda savu sapni par dzīvi ārpus lielpilsētām, pārcelties motivē klusāka vide un iespēja darbu veikt attālināti. Ar katru gadu palielinās arī lietuviešu interese. Arī latviešu interese, kuri pēc vairāku gadu prombūtnes atgriezušies dzimtenē, ar katru gadu pieaug,” secina I.Freija.

Ciemati savas specifikas dēļ ļoti atšķiras, tādēļ katram ir sava pircēju auditorija: tas, kuram nepieciešama smilšaina pludmale, izvēlēsies Ragaciemu, tas, kuram svarīgs Rīgas un Kauguru tuvums, izvēlēsies Bigauņciemu un Lapmežciemu, tam, kas grib etniskāku vidi, skolu un krodziņu, noteikti izvēlēsies Enguri un Upesgrīvu, savukārt, ja kāds meklē klusu nostūri ar iespēju dzīvot savrupu dzīvi, izvēlēsies Plieņciemu, uzskata nekustamo īpašumu aģente.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.