Menu
 

"Getliņi EKO" ar 29,553 miljonu eiro ES atbalstu plāno sākt pārstrādāt bioloģiski noārdāmos atkritumus un ražot enerģiju

  • Autors:  LETA
"Getliņi EKO" ar 29,553 miljonu eiro ES atbalstu plāno sākt pārstrādāt bioloģiski noārdāmos atkritumus un ražot enerģiju Foto: www.getlini.lv

Atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekotājs SIA "Getliņi EKO" ar 29,553 miljonu eiro Eiropas Savienības (ES) fondu atbalstu plāno sākt pārstrādāt kompostā bioloģiski noārdāmos atkritumus un no pārstrādes procesā iegūtās biogāzes ražot enerģiju, aģentūrai LETA pastāstīja "Getliņi EKO" jurists Guntis Kampe.

Viņš atgādināja, ka "Getliņi EKO" ir piešķirts 29 553 404 eiro atbalsts no ES līdzfinansētajā programmā bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes iekārtu izveidei pieejamajiem 45 miljoniem eiro.

Kampe norādīja, ka projekta mērķis ir attīstīt bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādi, ka arī veicināt atkritumu vairākkārtēju izmantošanu Pierīgas atkritumu apsaimniekošanas reģionā. Mērķa īstenošana nodrošinās saistošo normatīvu prasību atkritumu apsaimniekošanas jomā izpildi – samazinās apglabāto atkritumu apmēru, palielinās atkritumu pārstrādes īpatsvaru atkritumu apsaimniekošanas reģiona un valsts mērogā, kā arī nodrošinās atkritumos esošu resursu atgriešanu tautsaimniecības apritē.

Tāpat Kampe sacīja, ka "Getliņi EKO" par minēto finansējumu veidos bioloģiski noārdāmo atkritumu anaerobās fermentācijas pārstrādes iekārtu sadzīves atkritumu apglabāšanas poligonā "Getliņi", kas nodrošinās bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādi kompostā un enerģijas ražošanu no pārstrādes procesā iegūtās biogāzes. "Piedāvātais risinājums ir izvēlēts, balstoties uz tehnoloģisko, ekonomisko un vides aspektu analīzes rezultātiem. Projekta īstenošana ļaus sasniegt izvirzīto mērķi un samazinās atkritumu radīto ietekmi uz vidi, vienlaicīgi neatstājot negatīvu ietekmi uz atkritumu apsaimniekošanas sistēmas ekonomiskajiem aspektiem," viņš skaidroja. Pēc Kampes teiktā, projektu plānots pabeigt līdz 2022. gadam.

Jau vēstīts, ka ES līdzfinansētajā programmā bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes iekārtu izveidei pieejami 45 miljoni eiro. ES fondu ieguldījumam ir apstiprinātas ieceres atkritumu pārstrādes iekārtu izveidei poligonā "Križevņiki", ko iesniedza SIA "ALAAS", kā arī poligonā "Getliņi", ko iesniedza SIA "Getliņi EKO", kur kopējais plānotais investīciju apmērs ir vairāk nekā 45 miljoni eiro, tostarp Kohēzijas fonda finansējums ir 32 miljoni eiro.

Apstiprināto projektu mērķis ir attīstīt bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādi, veicināt atkritumu vairākkārtēju izmantošanu Austrumlatgales atkritumu apsaimniekošanas reģionā un Pierīgas atkritumu apsaimniekošanas reģionā. Īstenojot projektu mērķi, plānots samazināt apglabāto atkritumu apmēru, palielināt atkritumu pārstrādes īpatsvaru atkritumu apsaimniekošanas reģiona un valsts mērogā, kā arī nodrošināt atkritumos esošu resursu nonākšanu atpakaļ tautsaimniecības apritē.

Trešajā atlases kārtā Centrālajā finanšu un līgumu aģentūrā tika iesniegti 12 projektu iesniegumi, kuros kopumā bija plānots divas reizes lielāks Kohēzijas fonda atbalsts, nekā pieejams – pieprasītais atbalsts 12 projektu iesniegumos bija 64 miljoni eiro, savukārt šajā kārtā pieejamais atbalsts ir 32 miljoni eiro. Apstiprinājumu šajā atlasē saņēma divi augstāko punktu skaitu ieguvušie projektu iesniegumi, vienlaikus izmantojot visu šajā kārtā pieejamo atbalsta apmēru.

"Getliņi EKO" nodarbojas ar Baltijas lielākā atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekošanu Stopiņu novadā un īsteno lielāko vides aizsardzības projektu Baltijas valstīs. Kompānija "Getliņi EKO" reģistrēta 1997. gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 5,995 miljoni eiro. Uzņēmums pieder Stopiņu novada domei (2,08%) un Rīgas domei (97,92%).

2017. gadā "Getliņi EKO" apgrozījums bija 17,247 miljoni eiro, kas ir par 21,5% vairāk nekā 2016. gadā, bet kompānijas peļņa par 73% un sasniedza 1,028 miljonus eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.