Menu
 

Latvijas IKP 3.ceturksnī samazinājies par 0,6 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Grafika - CSP Grafika - CSP

2022.gada 3. ceturksnī, salīdzinot ar 2021. gada 3. ceturksni, iekšzemes kopprodukts (IKP) pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem datiem salīdzināmajās cenās ir samazinājies par 0,6 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie dati.

Faktiskajās cenās IKP 3. ceturksnī bija 10,4 miljardi eiro. Salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, pēc sezonāli un kalendāri koriģētajiem datiem salīdzināmajās cenās IKP samazinājās par 1,7 %.

Šāgada 3. ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu kopējās pievienotās vērtības izmaiņas (pieaugums par 0,5 %) ietekmēja ražojošo nozaru samazinājums par 3,9 % un pakalpojumu nozaru pieaugums par 2,2 %.

Neskatoties uz būtisko cenu pieaugumu gan augkopībā (par 36,0 %), gan lopkopībā (par 45,8 %), lauksaimniecības nozare novērtēta ar 1,7 % izaugsmi (tajā skaitā, augkopībā pieaugums par 2,2 %, bet lopkopībā – samazinājums par 0,5 %). Pieaugums arī mežsaimniecības un mežizstrādes nozarē – par 11,0 %, kā arī zivsaimniecībā – par 2,2 %.

Kā vēsta CSP, pēc ilgstošām pozitīvām attīstības tendencēm (pieaugums astoņus ceturkšņus pēc kārtas) samazinājumu par 1,6 % uzrādījusi apstrādes rūpniecības nozare. To ietekmēja kritums lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs – pārtikas produktu ražošana samazinājās par 2,0 %, bet koksnes un koka izstrādājumu ražošana – par 9,0 % (galvenokārt zāģēšanā, ēvelēšana un impregnēšanā).

Citās apstrādes rūpniecības nozarēs vērojamas atšķirīgas tendences – pieaugumi pārējo nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā (par 11,9 %), elektrisko iekārtu ražošanā (par 8,9 %), savukārt kritums vērojams ķīmisko vielu un produktu ražošanā – par 17,6 %, gatavo metālizstrādājumu ražošanā – par 1,4 %.

Neskatoties uz pieaugumu ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē par 3,1 %, straujā cenu kāpuma un patēriņa samazinājuma dēļ pārējās rūpniecības nozarēs vērojams kritums (par 8,5 %), ko ietekmēja samazinājums par 14,1 % elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā un par 4,7 % ūdens apgādē, notekūdeņu, atkritumu apsaimniekošanā un sanācijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.