Menu
 

Vērtēs iespēju par 2023.gadu saimnieciskās darbības IIN neiekasēt avansā

  • Autors:  LETA
Foto - Ieva Ābele, Saeima Foto - Ieva Ābele, Saeima

Saeima ceturtdien nodeva izskatīšanai komisijās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) virzītos grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", kas paredz par 2023.taksācijas gadu ļaut saimnieciskās darbības ienākuma iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) maksājumus nemaksāt avansā.

Grozījumus iesnieguši ZZS deputāti Viktors Valainis, Harijs Rokpelnis, Daiga Mieriņa, Augusts Brigmanis, Līga Kozlovska, Uldis Augulis, Juris Jakovins, Līga Kļaviņa un Jānis Vucāns.

Grozījumi paredz, ka IIN maksātājs par 2023.taksācijas gadu neveic likuma 18.pantā noteiktos IIN avansa maksājumus no saimnieciskās darbības ienākuma. Šis nosacījums attiecināms uz avansa maksājumiem, sākot ar 2023.gada 1.janvāri.

Tāpat tiks noteikts, ka IIN maksātājs IIN avansa maksājumus no saimnieciskās darbības ienākuma par 2023.taksācijas gadu var veikt labprātīgi.

Minētais 18.pants nosaka nodokļa aprēķināšanas no saimnieciskās darbības ienākuma un tā maksāšanas avansā kārtību.

Likumprojekta anotācijā skaidrots, ka šāds regulējums jau pašlaik ir spēkā atbilstoši Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā noteiktajam līdz 2022.gada 31.decembrim. 

"Izejot no Covid-19 krīzes, valsts nonākusi jaunu izaicinājumu priekšā - Krievijas izraisītā kara Ukrainā rezultātā strauji ceļas energoresursu cenas. Tas izraisa patēriņa cenu kāpumu un mazina iedzīvotāju pirktspēju, kā arī negatīvi ietekmē uzņēmumu darbību un konkurētspēju," norāda deputāti.

ZZS vērš uzmanību, ka Latvijas Banka 2023.gadam izteikusi iekšzemes kopprodukta izaugsmes prognozi saskaņā ar kuru nākamgad Latvijas tautsaimniecība stagnēs. Eksperti redz, ka ekonomika pamazām ieslīd recesijā un ekonomika sāk bremzēties, tādēļ nepieciešami risinājumi situācijas uzlabošanai.

Tāpēc, pieņemot piedāvātos grozījumu, tiks uzlabota iedzīvotāju maksātspēja, kas ir īpaši svarīga augstas inflācijas apstākļos, skaidro opozīcijas politiķi. Piedāvātais risinājums nesamazinās nodokļu ieņēmumus valsts budžetā, jo tiek paredzēts pagarināt līdzšinējo nodokļu maksāšanas kārtību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.