Menu
 

LVC: Ceļu būvdarbu iepirkumos konkurence kopš 2018.gada dubultojusies

  • Autors:  Apriņķis.lv
Grafika - Latvijas Valsts ceļi Grafika - Latvijas Valsts ceļi

Kopš 2018.gada konkurence VSIA “Latvijas Valsts ceļi” (LVC) ceļu būvdarbu iepirkumos ir dubultojusies. Konkurence pieaug gadu no gada – ja 2018.gadā bija vidēji 2,11 pretendenti vienā iepirkumā, tad 2022.gada tie bija jau 4,07 pretendenti. Konkurence pieaug arī tiltu būvdarbu iepirkumos un ir gandrīz dubultojusies kopš 2018.gada – no 1,77 pretendenta līdz 2,78 pretendentiem 2022.gadā, informēja LVC Komunikācijas daļā.

Tiltu būvniecības tirgus Latvijā ir neliels un tiltu būvniecības uzņēmumu kopumā ir mazāk, nekā ceļu būvniecības uzņēmumu, turklāt ceļu un tiltu būvniecības iepirkumos piedalās arī ārvalstu uzņēmumi, tāpēc pretendentu skaits tiltu būvdarbu iepirkumos ir mazāks, nekā ceļu būvdarbu iepirkumos.

Līdz ar ievērojamu konkurenci, pēdējo gadu laikā LVC iepirkumos bija vērojams cenu samazinājums. Pērn, pateicoties savlaicīgi veiktajiem iepirkumiem un konkurencei tajos, līdz 24.februārim veiktajos iepirkumos bija izveidojies gandrīz 11 miljonu eiro ietaupījums, tāpēc bija iespējams veikt līgumcenu pārskatīšanu jau noslēgtajiem līgumiem, kā arī noslēgt līgumus ar lielākām izmaksām pēc 24.februāra.

Pretēja tendence pēdējos trīs gadus ir vērojama būvdarbu projektēšanas iepirkumos, kur pretendentu skaits samazinās. Pēc LVC ziņām, tas var būt skaidrojams ar to, ka ceļu būvdarbu projektēšanā specializējas vien daži uzņēmumi un to kapacitāte ir ierobežota, savukārt pasūtījumu apjoms ceļu projektēšanā pēdējo trīs gadu laikā ir bijis ievērojami lielāks, ņemot vērā arī “RailBaltic” aktivitātes, tāpēc nozares kapacitāte ir izsmelta.

  1. gadā LVC ceļu projektēšanos iepirkumos bija 4,43 pretendenti, savukārt pērn tie bija 3,04 pretendenti.
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.