Menu
 

Siera un biezpiena imports Latvijā pērn palielinājies par 20%, eksports – par 1%

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Siera un biezpiena imports Latvijā 2022.gadā palielinājies par 20%, eksports - par 1%, liecina biedrības "Siera klubs" ekspertu provizoriskā informācija, kurā izmantoti Centrālās statistikas pārvaldes un Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības dati.

Dati liecina, ka pērn siera un biezpiena imports sasniedza 21 300 tonnu, kas ir par 20% vairāk nekā 2021.gadā, kad siera un biezpiena imports bija 17 800 tonnu. Importa vērtība palielinājās par 47% un sasniedza 96,7 miljonus eiro.

Lielākās siera importētājvalstis pērn bijušas Polija - 7975 tonnas, Lietuva - 6268 tonnas, Vācija - 2628 tonnas, Igaunija - 2507 tonnas. Polijas imports bija 37% no kopējā siera importa, Lietuvas - 29%, Vācijas - 12% un Igaunijas - 12%.

Vienlaikus siera un biezpiena eksports Latvijā sasniedza 30 100 tonnu, kas ir par 1% vairāk nekā 2021.gadā, kad eksports bija 29 700 tonnu. Eksporta vērtība sasniedza 144,3 miljonus eiro, kas ir par 40% vairāk nekā gadu pirms tam, kad tā bija 103 miljoni eiro.

Visvairāk Latvija eksportēja uz Vāciju - 15 363 tonnas, Nīderlandi - 3073 tonnas, Igauniju - 2844 un Itāliju - 2197 tonnas. Eksports uz Vāciju bija 51% no kopējā eksporta, Nīderlandi - 10%, Igauniju - 9%, bet Itāliju - 7%.

Vienlaikus 40% no kopējā eksporta bija svaigs siers ar tauku saturu virs 40%, 38% - čedaras siers, bet 6% - svaigs siers un biezpiens ar tauku saturu zem 40% (izņemot "mozzarella").

Savukārt ražošanas apjomi Latvijā pērn samazinājušies par 0,5% un bija 53 900 tonnas, salīdzinot ar 2021.gadu, kad saražots tika 54 200 tonnu siera un biezpiena.

"Siera kluba" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova aģentūrai LETA stāstīja, ka siera patēriņš uz vienu cilvēku 2022.gadā palielinājies līdz 22,3 kilogramiem gadā, 2021.gadā tie bija 22 kilogrami. Pēc viņas paustā, patēriņa pieaugums uz vienu cilvēku ir saistīts tieši ar importa pieaugumu.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka siera patēriņa palielināšanās ir vērtējama pozitīvi, jo siers kā kalcija avots ir būtiska uztura sastāvdaļa.

Biedrība "Siera klubs" dibināta 2002.gadā. Biedrība apvieno siera ražotājus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.