Menu
 

Reirs: Jādiskutē par IIN samazināšanu tuvākajos gados par apmēram vienu procentpunktu

  • Autors:  LETA
Foto - Reinis Inkēns, Saeima Foto - Reinis Inkēns, Saeima

Tuvākajos gados iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) būtu jāsamazina par apmēram vienu procentpunktu, šādu priekšlikumu gaidāmajai diskusijai par nodokļu izmaiņām apņēmies piedāvāt Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (JV).

Bijušā finanšu ministra piedāvājums paredzētu samazināt divas no trim IIN likmēm, pašreizējo 23% samazinot uz 22%, bet 20% likmi samazinot uz 19%.

Attiecīgo priekšlikumu Reirs plāno piedāvāt nodokļu izmaiņu diskusijai, kuru paredzēt sākt pēc tam, kad Saeima būs pieņēmusi 2023.gada valsts budžeta projektu. Politiķis skaidroja, ka "Jaunās vienotības" (JV) iekšējā diskusija par nodokļu izmaiņām vēl ir gaidāma.

Budžeta komisijas vadītājs apņēmies "aģitēt", ka jāturpina JV un iepriekšējās valdības pirms trīs gadiem uzsāktā darba spēka nodokļu samazināšana. Vēl gan gaidāma diskusija, vai to darīt ar sociālās apdrošināšanas iemaksu, vai arī ar IIN samazināšanu, sacīja Reirs, kurš uzsvēra, ka atbalsta nevis ļoti lielu izmaiņu veikšanu, bet gan nodokļu sistēmas evolucionāru attīstību, vienu reizi četros gados veicot nodokļu koriģēšanu.

Budžeta komisijas vadītājs skaidroja, ka nodokļa likmes samazināšanu ir iespējams veikt, ja redzams, ka arī pēc šāda soļa nodokļa ieņēmumi turpina palielināties. Kā piemēru deputāts minēja pašvaldību IIN daļas ieņēmumu pārpildi.

Reirs arī norādīja, ka jau iepriekš veikta ar IIN neapliekamā minimuma palielināšana līdz 500 eiro, kas nosedz jau lielāko daļu no minimālās algas, tāpēc neapliekamo minimumu varētu nemainīt. Politiķis šajā kontekstā vērsa uzmanību, ka, piemēram, daļai cilvēku ar apgādājamajiem nav tik lieli ienākumi, lai izmantotu visu neapliekamo minimumu.

Vaicāts par JV aicinājumu ieviest veselības apdrošināšanas modeli medicīnas nozarei pieejamā finansējuma palielināšanai, Reirs norādīja, ka pašlaik nav zināms, vai par to tiks spriests kopā ar jautājumu par izmaiņām nodokļos.

Reizē politiķis uzsvēra, ka, ja pašlaik būtu spēkā toreizējās veselības ministres, pašreizējās izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas (JV) pirms vairākiem gadiem virzītā veselības apdrošināšanas sistēma, tad katru gadu veselības budžetā papildu būtu iekasēti 70 līdz 80 miljoni eiro.

Kā ziņots, uzreiz pēc 2023.gada valsts budžeta pieņemšanas koalīcija ir paredzējusi sākt darbu pie nodokļu politikas pamatnostādnēm, intervijā aģentūrai LETA sacīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Starp valdību veidojošajām partijām ir vienošanās, ka nodokļu pamatnostādnes tiek vērtētas vienu reizi politiskajā ciklā un tiek pieņemts lēmums par viena vai otra nodokļa sistēmas maiņu, kas tiek laicīgi paziņota uzņēmējiem. Lielākas izmaiņas nodokļos varētu būt no 2025.gada.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.