Menu
 

Banka: 29% sieviešu un 25% vīriešu Latvijā nav uzkrājuma

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijā sievietes ir vairāk pakļautas finansiāliem riskiem, jo bez uzkrājuma šobrīd ir 29% sieviešu un 25% vīriešu, liecina SEB bankas veiktā aptauja. Pēdējā pusgada laikā sievietes biežāk nekā vīrieši bijušas spiestas sākt tērēt savus uzkrājumus. Vienlaikus arī SEB bankas veiktā aptauja atklājusi atšķirības starp sieviešu un vīriešu naudas ieguldīšanas paradumiem, parādot, ka vīrieši labprātāk izvēlas riskantākus darījumus, kamēr sievietes - stabilākus ilgtermiņa ieguldījumus, informē bankas pārstāvji.

Vairāk nekā trešā daļa jeb 34% sieviešu atzīst, ka pēdējā pusgada laikā bijušas spiestas sākt tērēt savus uzkrātos finanšu līdzekļus, lai segtu augušās izmaksas, kamēr vīriešu vidū šī daļa ir nedaudz zemāka - 30%.

"Kopumā teju trešā daļa sabiedrības pēdējo sešu mēnešu laikā ir bijusi spiesta sākt izmantot savus uzkrājumus, lai spētu segt ikdienas tēriņus. Turklāt redzams, ka sievietes vairāk nekā vīrieši pakļautas riskam palikt bez jebkāda "drošības spilvena", kas daļēji skaidrojams arī ar to, ka sievietes joprojām pelna mazāk. Vienlaikus redzam, ka pēdējo sešu mēnešu laikā vīriešiem ir veiksmīgāk izdevies vairot savu uzkrājumu - tas pēdējā pusgada laikā ir pieaudzis 14% vīriešu un 10% sieviešu," norāda SEB bankas Privātpersonu segmenta vadītāja Elīna Kalniņa.

Arī naudas ieguldīšanas paradumos ir vērojamas dzimumu atšķirības - sievietes investē kūtrāk nekā vīrieši. Šobrīd savu naudu dažādos finanšu instrumentos iegulda 33% sieviešu un 39% vīriešu. Vienlaikus sievietes ir arī piesardzīgākas. Proti, teju trešā daļa (31%) vīriešu tuvākā pusgada laikā ir gatavi palielināt savas investīcijas vai saglabāt tās esošajā apmērā, kamēr to pašu apņēmušās vien nedaudz vairāk nekā ceturtā daļa jeb 26% sieviešu.

"Tomēr sievietes biežāk nekā vīrieši gādā par ilgtermiņa nodrošinājumu, izvēloties mazāk riskantus finanšu instrumentus. Piemēram, pensiju 3.līmenī savu naudu iegulda divas trešdaļas (66%) sieviešu un 54% vīriešu. Savukārt dzīvības apdrošināšanā ar uzkrājumu investē 33% sieviešu un tikai nedaudz mazāk - 32% vīriešu," turpina E.Kalniņa.

Vīrieši ir gatavi vairāk riskēt un ievērojami biežāk nekā sievietes izvēlas iegādāties akcijas - šajā finanšu instrumentā šobrīd investē aptuveni ceturtā daļa (24%) vīriešu un tikai desmitā daļa (11%) sieviešu. Savukārt ieguldīt investīciju fondos izvēlas 17% vīriešu un tikai 8% sieviešu.

Iedzīvotāju aptauju Latvijā pēc SEB bankas pasūtījuma 2023.gada februārī veica uzņēmums "Norstat". Tajā piedalījās 1006 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem, vēsta bankas pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.