Menu
 

Elektroenerģijas vidējā cena Latvijā un Lietuvā pagājušajā nedēļā samazinājās par 12%

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - Latvenergo Ilustrācija - Latvenergo

Elektroenerģijas vidējā cena Latvijā un Lietuvā pagājušā nedēļā samazinājās par 12%, bet Igaunijā - par 19%, informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenas samazinājās visos Baltijas tirdzniecības apgabalos, tikmēr "Nord Pool" sistēmas cenai bija vērojama pieauguma tendence. 

Latvijā un Lietuvā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena samazinājās par 12%, un abos tirdzniecības apgabalos tā vienoti bija 67,97 eiro par megavatstundu (MWh), savukārt Igaunijā elektroenerģijas cena bija vidēji 54,46 eiro par MWh, kas ir par 19% mazāk nekā nedēļu iepriekš. 

Baltijas valstīs cenu starpību turpināja ietekmēt elektroenerģijas pārvades sistēmas šķērsgriezumu jaudas ierobežojumi starp Igauniju un Latviju, skaidro "Latvenergo" pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka līdzīgas cenas - no 58 līdz 68 eiro par MWh - pagājušajā nedēļā bija arī Dānijā, Francijā un Vācijā, bet būtiski augstāka cena bija Polijā - 93,41 eiro par MWh.

Tajā pašā laikā "Nord Pool" nedēļas sistēmas cena kāpa par 60% - līdz 20,86 eiro par MWh. 

Pagājušajā nedēļā vēja izstrāde Ziemeļvalstīs bija par 10% lielāka nekā nedēļu iepriekš, tomēr tās pieaugums bija vērojams nedēļas vidū, pārējo laiku vēja izstrādei saglabājoties zemā līmenī. Turklāt "Nord Pool" sistēmas cenas pieaugumu veicināja par aptuveni 11% mazāka atomelektrostaciju jaudu pieejamība Ziemeļvalstīs apkopes darbu dēļ. Gaisa temperatūra bija zem normas robežas, kas ietekmēja patēriņa pieaugumu Ziemeļvalstīs par 2%, šī temperatūra arī kavēja sniega kušanu Ziemeļvalstu kalnos.

Tikmēr elektroenerģijas cenu samazinājumu Baltijā ietekmēja lielāka atjaunojamo energoresursu izstrāde reģionā - vēja elektrostaciju ģenerācija kāpa par 85%, bet saules izstrāde pieauga par 10%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Turklāt ietekmi uz cenām Baltijā atstāja par 13% lielākas enerģijas plūsmas no Zviedrijas ceturtā tirdzniecības apgabala, plūsmām no Somijas samazinoties par 5%.

Vienlaikus turpinās Ziemeļvalstu atomelektrostaciju ikgadējā apkopes darbu sezona, un pagājušajā nedēļā pieejamās jaudas īpatsvars no kopējās uzstādītās bija 61%.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 6559 gigavatstundas (GWh), bet izstrādes apmērs veidoja 7066 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs pieauga par 1% - līdz 456 GWh. Tostarp Latvijā patērētās elektroenerģijas apmērs nemainījās un bija 111 GWh, Igaunijā elektroenerģijas patēriņš pieauga par 4% - līdz 143 GWh, bet Lietuvā patēriņš saglabājās iepriekšējās nedēļas līmenī un bija 202 GWh.

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijā pieauga par 9%, sasniedzot 238 GWh. Tostarp Latvijā elektroenerģijas izstrāde saruka par 16% - līdz 40 GWh, Igaunijā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 8% un bija 96 GWh, bet Lietuvā ražošanas apmēri kāpa par 25%, sasniedzot 102 GWh.

Pagājušā nedēļā izstrādes apmērs pret patēriņu Latvijā bija 36%, Igaunijā - 67%, bet Lietuvā - 50%. Baltijas valstīs tika saražoti 52% no reģionā patērētās elektroenerģijas apmēra.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.