Menu
 

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas vidējā cena Latvijā samazinājās par 13%

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - Latvenergo Ilustrācija - Latvenergo

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas vidējā cena Latvijā samazinājās par 13%, informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos novērotas gan kāpjošas, gan krītošas cenu tendences, tomēr vidējā elektroenerģijas cena Baltijā samazinājās par 9% līdz 91,7 eiro par megavatstundu (eiro par MWh). Latvijā un Lietuvā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena saruka par 13%, un abos tirdzniecības apgabalos tā vienoti bija 92,52 eiro par MWh.

Tikmēr Igaunijā elektroenerģijas cena vidēji bija 90,07 eiro par MWh jeb par 3% augstāka nekā iepriekšējā nedēļā. "Nord Pool" nedēļas sistēmas cena pieauga par 1% līdz 59,43 eiro par MWh.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" sistēmas cena bija bez ievērojamām izmaiņām. Vēja izstrāde Ziemeļvalstīs bija par 30% lielāka nekā nedēļu iepriekš, tomēr tās pieaugums bija vērojams nedēļas nogalē, pārējā laikā vēja izstrāde saglabājās zemā līmenī. Tas noteica negatīvās ikstundu cenas visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos aizvadītajā svētdienā. 

Tajā pašā laikā energoproduktu tirgos cenas pieauga. Baltijas reģionā bija vērojams vēja izstrādes kāpums par 79%, arī saules izstrāde pieauga par 8% pret iepriekšējo nedēļu, veicinot elektroenerģijas cenu samazināšanos. Enerģijas plūsmas no Somijas pieauga par 4%, arī plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala bija par 6% lielākas nekā nedēļu iepriekš.

Turpinās Ziemeļvalstu atomelektrostaciju ikgadējā apkopes darbu sezona, un aizvadītajā nedēļā pieejamās jaudas īpatsvars no kopējās uzstādītās bija 84%.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 6273 gigavatstundas (GWh), un izstrādes apjomi - 6774 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs pieauga par 2% līdz 443 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms pieauga par 3% un bija 110 GWh. Igaunijā elektroenerģijas patēriņš kāpa par 9% līdz 130 GWh. Tajā pašā laikā Lietuvā patēriņš samazinājās par 2%, un tika patērētas 203 GWh elektroenerģijas.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijā pieauga par 2%, un kopā tika saražotas 210 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms saruka par 18% līdz 44 GWh. Tikmēr Igaunijā elektroenerģijas izstrāde kāpa par 21% un bija 83 GWh. Lietuvā ražošanas apjomi palika iepriekšējās nedēļas līmenī, un tika saražotas 83 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 40%, Igaunijā - 63%, bet Lietuvā - 41%. Baltijas valstīs tika saražoti 47% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.