Menu
 

Aptauja: 58% iedzīvotāju savu finansiālo pārliecību vērtē kā labu

  • Autors:  "220.lv" pārstāvji
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

58% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju savu finansiālo pārliecību, raksturojot tēriņus, vērtē kā labu vai drīzāk labu, kamēr 33% ir pesimistiskāk noskaņoti. Turklāt 41% aptaujāto līdzās ikdienas vajadzībām atļaujas arī preces brīvajam laikam, izklaidēm, hobijiem vai ceļojumiem, liecina tirdzniecības centra internetā “220.lv” un “Norstat Latvija” veiktā iedzīvotāju aptauja. Tiesa gan, lielākajai daļai dažādi pirkumi atpūtai ir spontāni. 

Analizējot aptaujas datus par finansiālo pārliecību, atklājies, ka 25% to vērtē kā drīzāk sliktu, kamēr vēl 8% kā sliktu. Visvairāk šādi atbildēja iedzīvotāji vecumā no 50 līdz 59 gadiem. 

Aptaujā arī tika vaicāts, vai līdzās ikdienā vajadzīgām precēm šobrīd finanšu līdzekļi tiek tērēti arī brīvā laika, izklaides, ceļojumu un hobiju precēm, – 41% atzina, ka šādus pirkumus iegādājas. Tai pašā laikā liela daļa jeb 22% no viņiem  šādos pirkumos izrādās spontānie pircēji. Šādas tendences ir raksturīgas jaunākas vecuma grupas respondentu vidū, proti, no 18 līdz 29 gadiem. 

Vienlaikus dati rāda, ka daļa iedzīvotāju jeb 44% finanšu līdzekļus šādām precēm tērē daļēji, jo pērk tikai plānotus pirkumus. Savukārt 14% ir pilnībā atteikušies no brīvā laika, izklaides, ceļojumu un hobiju precēm un šobrīd finanšu līdzekļus tērē tikai nepieciešamākajām lietām. Visvairāk šāda situācija iezīmējas respondentu vidū vecumā no 50 līdz 74 gadiem. 

“220.lv” Marketplace pārdošanas vadītājs Kārlis Ozols norāda: “Šis joprojām ir izaicinājumu pilns laiks, salāgojot dažādus ikdienas tēriņus ar inflācijas atstāto ietekmi, bet kā pozitīva iezīmējas tendence, ka iedzīvotāju vidū dominē optimisms, raksturojot savu finansiālo pārliecību. [..] mūsu novērojumi un dažādi pētījumi apstiprina, ka vasara ir sezona, kurā cilvēki vairāk ļaujas dažādiem spontāniem pirkumiem, kas ir redzams, analizējot pircēju pavadīto laiku vietnē un pirkuma veikšanas ātrumu.”

Viņš arī atklāj, ka sezonāli šai laikā pieprasītākās hobiju un brīvā laika preces joprojām ir inventārs ūdens sporta aktivitātēm, piemēram, SUP dēļi, baseini un ūdens rotaļlietas, tāpat pieprasīti ir velosipēdi un to aksesuāri, kā arī dažādi gaisa ventilatori un dzesētāji, kad gaisa temperatūra kļūst augstāka.

Aptauja tika īstenota 2023.gada jūnijā sadarbībā ar pētījumu kompāniju “Norstat Latvija”. Kopumā aptaujā piedalījās vairāk nekā 1000 Latvijā dzīvojošie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.