Menu
 

Aizvadītajā nedēļā Latvijā elektroenerģijas cena pieauga par 22%

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - Latvenergo Ilustrācija - Latvenergo

Aizvadītajā nedēļā Latvijā un Lietuvā elektroenerģijas vidējā cena pieauga par 22%, informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

"Nord Pool" tirdzniecības apgabalos pagājušā nedēļā novērotas gan kāpjošas, gan krītošas cenu tendences.

Latvijā un Lietuvā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena kāpa par 22%, un abos tirdzniecības apgabalos tā vienoti sasniedza 87,89 eiro par megavatstundu (MWh). Igaunijā elektroenerģijas cena vidēji bija 82,77 eiro par MWh, kas ir par 19% vairāk nekā nedēļu iepriekš. Elektroenerģijas cenas pieaugums bija vērojams arī Polijā, kur vidējā cena bija 119,85 eiro par MWh jeb par 7% augstāka nekā nedēļu iepriekš.

Tikmēr "Nord Pool" nedēļas sistēmas cena kritās par 24% līdz 39,20 eiro par MWh.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" sistēmas cenas samazinājumu veicināja par 3% zemāks elektroenerģijas patēriņš "Nord Pool" reģionā, par 7% lielāka izstrāde vēja elektrostacijās Ziemeļvalstīs, kā arī cenu samazinājums energoproduktu tirgos, izņemot jēlnaftu. Turklāt Ziemeļvalstīs novērots nokrišņu daudzums, kas bija augstāks par sezonālo normu, un tas pozitīvi ietekmēja ūdens pieteici un rezervuāru aizpildījuma līmeni, lai arī joprojām saglabājas zem normas.

Tikmēr elektroenerģijas cenu pieaugumu Baltijā ietekmē reģionā saražotās elektroenerģijas apjoma kritums, samazinoties vēja un hidroelektrostaciju izstrādei, savukārt saules elektrostaciju izstrāde palielinājās par 11%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Enerģijas plūsmas no Somijas un Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala vienoti pieauga par 6%.

Turpinās Ziemeļvalstu atomelektrostaciju ikgadējā apkopes darbu sezona, un aizvadītajā nedēļā pieejamās jaudas īpatsvars no kopējās uzstādītās bija 76%.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 5976 gigavatstundas (GWh), un izstrādes apjomi - 6582 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs pieauga par 1% līdz 432 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms samazinājās par 2% un bija 106 GWh. Igaunijā elektroenerģijas patēriņš arī bija par 2% mazāks nekā nedēļu iepriekš, un tika patērētas 125 GWh elektroenerģijas. Tikmēr Lietuvā patēriņš pieauga par 4% līdz 201 GWh.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijā saruka par 20%, un kopā tika saražotas 178 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms samazinājās par 13% līdz 23 GWh. Igaunijā elektroenerģijas izstrāde kritās par 25% un bija 66 GWh. Lietuvā ražošanas apjomi samazinājās par 17%, un tika saražotas 89 GWh elektroenerģijas.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 22%, Igaunijā - 53%, bet Lietuvā - 44%. Baltijas valstīs tika saražots 41% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.