Menu
 

Būvniecības informācijas sistēmā pirmajā pusgadā reģistrēts par 19,6% vairāk būvniecības lietu

  • Autors:  LETA
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Būvniecības informācijas sistēmā (BIS) šogad pirmajā pusgadā reģistrētas 247 749 būvniecības lietas, kas ir par 19,6% vairāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, liecina Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKV)  publiskotā informācija.

Vienlaikus BIS reģistrēto ekspluatācijas lietu skaits minētajā periodā pieaudzis par 14,6%, sasniedzot 159 908, kamēr lietotāju skaits palielinājies par 26,3% - līdz 132 034.

BVKB norāda, ka pieaugums gan dzīvojamo māju pārvaldnieku reģistrā sagatavoto dokumentu apjomā, gan ar tiem saistīto e-pakalpojumu izmantošanā skaidrojams ar dzīvojamo māju pārvaldniekiem likumā noteikto pienākumu no šā gada 1.marta māju lietas kārtot elektroniski, dokumentāciju ievietojot BIS.

Reģistrēto pārvaldnieku skaits audzis no 853 pērnā gada beigās līdz 1139 šogad jūnija beigās. Kopumā pieņemti 944 administratīvie akti, kas ir par 833 vairāk nekā pirms gada - par pārvaldnieku reģistrāciju, atteikumiem reģistrēt, ziņu aktualizāciju pārvaldnieku reģistrā. Kopumā 394 pārvaldniekiem ir nodrošināta piekļuve 11 353 daudzīvokļu dzīvojamo māju lietām.

Pieaugums vērojams arī e-pakalpojumu izmantošanā - starp visvairāk izmantotajiem BIS e-pakalpojumiem šogad ir iesniegums par ziņu aktualizāciju un iesniegums par reģistrāciju dzīvojamo māju pārvaldnieku reģistrā.

2023.gada pirmajā pusgadā izstrādāts arī jauns BIS tīmekļvietnes dizains un sākts darbs pie mobilās lietotnes "BIS Mobile" papildināšanas, norāda BVKB. Pašlaik notiek jauna tehnoloģiskā risinājuma izstrāde, kas atvieglos kontrolējošo iestāžu darbu un paātrinās BIS lietotāju iesniegto dokumentu izskatīšanu un lēmumu pieņemšanu. Lai atvieglotu būvniecības procesa dalībnieku darbu, šogad paredzētas jaunas BIS datu apmaiņas saskarnes - ar projektētāju, būvnieku un ierosinātāju informācijas sistēmām.

BVKB pastāvīgi uztur 11 reģistrus. Tostarp būvniecības jomā lielākie ir Būvkomersantu reģistrs, kurā ir pieejami dati par 6350 būvkomersantiem, kā arī Būvspeciālistu reģistrs, kurā ir informācija par 6094 būvspeciālistiem. Vienotajā elektroniskajā darba laika uzskaites datubāzē (VEDLUDB) reģistrēta informācija par 148 galvenajiem būvdarbu veicējiem, 1132 apakšuzņēmēju līgumiem, 290 būvlaukumiem un 20 509 būvlaukumos nodarbinātajiem.

Šogad pirmajā pusgadā kopējais BVKB būvdarbu kontrolē esošo objektu skaits bija 328. Kontroles ietvaros BVKB izsniedzis 396 atzinumus par būvju pārbaudi un no tiem 234 gadījumos pārkāpumi nav konstatēti. Pārkāpumi fiksēti 108 gadījumos, savukārt 15 gadījumos būvdarbi apturēti visā objektā vai tā daļā. Visbiežākie apturēšanas iemesli ir veikto būvdarbu neatbilstība būvprojektam gadījumos, kad bija jāpārtrauc būvdarbi, jāizstrādā projekta izmaiņas un jāveic atkārtota ekspertīze, būvizstrādājumu ar neatbilstošu kvalitāti apliecinošu dokumentāciju izmantošana, un būvniecības dalībnieku atkāpšanās no pienākumu izpildes.

Būvdarbu uzraudzības ietvaros organizēti 10 "Konsultē vispirms" vebināri, piedaloties 402 dalībniekiem. Īstenojot būvvaldes funkciju, birojs ir pieņēmis 168 lēmumus, 73 no tiem attiecībā uz Aizsardzības ministrijas, tās padotības iestādes vai Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām nepieciešamo būvju būvniecību.

Publisko ēku ekspluatācijas uzraudzības ietvaros veiktas 179 fiziskās pārbaudes. Bīstamā - avārijas vai pirmsavārijas - stāvoklī bijušas 17 jeb 9% pirmreizēji pārbaudīto ēku, un to ekspluatācija līdz bīstamības novēršanai nav pieļaujama. Vienlaikus 21 jeb 10% pārbaudīto ēku bija teicamā vai labā stāvoklī, savukārt 141 jeb 81% ēku drošība ir jāuzlabo. 

Pēc BVKB vēstītā, visbiežākās problēmas ir margu un to aizpildījuma neesamība, nemarķēta augstuma starpība un stiklotās virsmas, fasādes apdares elementu nokrišanas iespējamība un nedroša elektroinstalācija. Sliktie rādītāji skaidrojami ar faktu, ka BVKB ekspluatācijas uzraudzībā izmanto riska noteikšanas algoritmu, kas sniedz iespēju primāri apsekot ēkas ar augstāku bīstamību.

Administratīvajās pārbaudēs sagatavots 151 lēmums par bīstamības un patvaļīgas būvniecības novēršanu, veikta 251 administratīvā akta izpildes pēckontrole. Secināts, ka 86 lietās ēku īpašnieki izpildījuši pienākumus, uzlabojot ēku drošumu.

Īstenojot būvspeciālistu sertificēšanu un patstāvīgās prakses uzraudzību būvekspertīzes specialitātē, ir izstrādāta jauna eksaminācijas kārtība, eksaminācijas biļešu saturs papildināts ar padziļinātu praktiskās situācijas analīzi. Būvekspertīzes kvalitātes pilnveides nolūkos BVKB sācis darbu pie būvekspertīzes procesa digitalizācijas.

Pirmajā pusgadā birojs izskatījis sūdzības par trīs ekspertu iespējamajiem profesionālās darbības pārkāpumiem. Vienā gadījumā pieņemts lēmums par lietas izbeigšanu, nekonstatējot pārkāpumus, citā konstatēti maznozīmīgi pārkāpumi, bet vēl vienā gadījumā - būtiski pārkāpumi. Sūdzību izvērtēšanas process nav noslēdzies un turpinās par septiņu ekspertu iespējamajiem profesionālās darbības pārkāpumiem.

Veikta sertificēto būvekspertu aptauja ar mērķi novērtēt BVKB Būvspeciālistu sertificēšanas nodaļas (BSN) sniegto pakalpojumu kvalitāti. Pērn BSN pakalpojumu izpildes kvalitātes vidējais vērtējums piecu punktu skalā bija 4,17, savukārt 2023.gadā tas pieaudzis līdz 4,33.

BVKB ir valsts pārvaldes iestāde Ekonomikas ministrijas pārraudzībā, kas sāka darboties 2014.gada 1.oktobrī. 2023.gadā izveidota Klimata un enerģētikas ministrija, un birojam uzticētā enerģētikas administrēšanas funkcija tiek īstenota tās pārraudzībā. BVKB mērķi ir nodrošināt kvalitāti un drošību būvniecības jomā, kā arī veikt enerģētikas politikas administrēšanu atbilstoši normatīvos noteiktajai kompetencei.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.