Menu
 

CSP: Jūlijā uzņēmēju noskaņojums pasliktinājies visās uzņēmējdarbības jomās

  • Autors:  Apriņķis.lv
Grafika - CSP Grafika - CSP

Uzņēmēju noskaņojums 2023. gada jūlijā pasliktinājies gan rūpniecībā un būvniecībā, gan pakalpojumu sektorā un mazumtirdzniecībā. Tomēr mazumtirdzniecība ir vienīgā uzņēmējdarbības joma, kurā konfidences rādītājs, lai arī samazinājies, joprojām ir pozitīvs, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) veikto konjunktūras apsekojumu dati.

Uzņēmējdarbības konfidences rādītāji raksturo vispārējo situāciju nozarē un tiek iegūti, veicot rūpniecības, būvniecības, mazumtirdzniecības un pakalpojumu nozaru konjunktūras apsekojumus. Ja rādītājs ir virs nulles, ir pozitīva uzņēmējdarbības vide, ja zem nulles – negatīvs uzņēmēju noskaņojums.

Mazumtirdzniecībā uzņēmēju noskaņojums pasliktinās, bet saglabājas pozitīvs

Jūlijā konfidences rādītājs mazumtirdzniecībā pēc sezonāli koriģētiem datiem bija 2,2, un, salīdzinot ar jūniju, tas samazinājās par diviem procentpunktiem, sasniedzot šī gada zemāko vērtību. Lai arī kopš marta uzņēmēju noskaņojums visās mazumtirdzniecības apakšnozarēs ir pozitīvs, jūlijā konfidences rādītājs ir samazinājies par 3,9 procentpunktiem pārtikas preču mazumtirdzniecībā un par 10,9 procentpunktiem degvielas mazumtirdzniecībā . Vienīgi nepārtikas preču mazumtirdzniecībā uzņēmēju noskaņojums ir uzlabojies par 0,4 procentpunktiem. Arī automobiļu un to detaļu un piederumu pārdošanā, kā arī automobiļu remontā uzņēmēju noskaņojums, salīdzinot ar jūniju, ir pasliktinājies par attiecīgi 4,4 un 8,8 procentpunktiem.

Pakalpojumu sektorā noskaņojums jau trešo mēnesi pēc kārtas negatīvs

Pēc CSP datiem, pakalpojumu sektorā jūlijā pēc sezonāli koriģētiem datiem konfidences rādītājs bija - 4,2, un uzņēmēju noskaņojums, salīdzinot ar jūniju, ir pasliktinājies par vienu procentpunktu. Kā ierasts, noskaņojuma rādītāji dažādās pakalpojumu nozarēs būtiski atšķiras un arī to izmaiņu tendences ir dažādas atkarībā no nozares specifikas un sezonas ietekmes. Optimistiskākie atbilstoši sniegto pakalpojumu raksturīgajai sezonalitātei ir ceļojumu biroju un tūrisma operatoru rezervēšanas (32,2), gaisa transporta (47,4) un izmitināšanas pakalpojumu sniedzēji (22,2).

No nozarēm, kuras nav tieši saistītas ar pieprasījuma pieaugumu vasaras sezonā, augstākie noskaņojuma rādītāji ir finanšu pakalpojumus un apdrošināšanu papildinošos pakalpojumos (16,4), kā arī datorprogrammēšanā (16,2). Savukārt zemākie noskaņojuma rādītāji jūlijā ir uzglabāšanas un transporta palīgdarbību nozarē (- 13,9), apsardzes pakalpojumos un izmeklēšanā (- 9,9), kā arī darbaspēka meklēšanā un nodrošināšanā ar personālu (- 9,9). Kopumā jūlijā no 30 apsekotajām pakalpojumu apakšnozarēm 14 uzņēmēju noskaņojums ir pozitīvs, 15 – negatīvs, bet vienā (ēku uzturēšanas un ainavu arhitektūras pakalpojumi) konfidences rādītājs ir nulle.

Būvniecībā uzņēmēju noskaņojums turpina pasliktināties

Būvniecībā jūlijā pēc sezonāli koriģētiem datiem konfidences rādītājs bija - 13,8, kas, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, ir par 1,1 procentpunktu zemāks. Jūlijā, salīdzinot ar jūniju, pēc sezonāli nekoriģētiem datiem par 8,6 procentpunktiem samazinājies uzņēmēju novērtējums gaidāmajām nodarbinātības izmaiņām turpmākajos trīs mēnešos, savukārt novērtējums par pašreizējo kopējo pasūtījumu līmeni pieaudzis par 1,1 procentpunktu. Konfidences rādītājs jūlijā, salīdzinot ar jūniju, samazinājās ēku būvniecībā un inženierbūvniecībā (attiecīgi par 1,6 un 7,7 procentpunktiem), bet specializētajos būvdarbos tas palicis nemainīgs.

Apstrādes rūpniecībā uzņēmēju noskaņojums ilgstoši negatīvs

Apstrādes rūpniecībā jūlijā pēc sezonāli koriģētiem datiem konfidences rādītājs bija - 8,8, liecina CSP informācija. Salīdzinot ar jūniju, tas samazinājies par 0,4 procentpunktiem. Pēc sezonāli nekoriģētiem datiem, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, konfidences rādītāji pieauga pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs: datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā (par 0,7 procentpunktiem) un mēbeļu ražošanā (par 0,7 procentpunktiem). Uzņēmēju noskaņojums pasliktinājās gatavo metālizstrādājumu, izņemot mašīnas un iekārtas, ražošanā (par 6,3 procentpunktiem), pārtikas produktu ražošanā (par 2,5 procentpunktiem) un koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā (par 2,8 procentpunktiem).

Apstrādes rūpniecībā konfidences rādītājs tiek aprēķināts 23 nozarēm. No tām jūlijā, salīdzinot ar jūniju, astoņās vērojams pieaugums, 14 nozarēs – kritums, bet vienā uzņēmēju noskaņojums nav mainījies.

Nepietiekamu pieprasījumu kā ierobežojošu faktoru jūlijā minēja 47 % uzņēmēju apstrādes rūpniecībā. Darbaspēka trūkumu un materiālu vai iekārtu trūkumu atzīmēja attiecīgi 20 % un 11 % respondentu, finansiālas grūtības minēja 11 %. Citu faktoru ietekmi norādīja 8 % uzņēmēju (galvenokārt tiek minēta inflācija un kara Ukrainā ietekme). 26 % uzņēmēju apstrādes rūpniecībā jūnijā neizjuta nekādus saimniecisko darbību ierobežojošus faktorus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.