Menu
 

LTRK: Elektroenerģijas sadales tarifu koncepcijas maiņa būtu negatīvs signāls uzņēmējiem

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Elektroenerģijas sadales tarifu koncepcijas pārskatīšana būtu solis atpakaļ un bremzētu centienus Latvijas ekonomikas izaugsmei, turklāt tarifu koncepcijas maiņa būtu negatīvs signāls uzņēmējiem, ceturtdien pēc tikšanās ar AS "Sadales tīkls", Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) un Klimata un enerģētikas ministrijas pārstāvjiem, pauda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā (LTRK).

LTRK padomes locekļi tikšanās laikā uzsvēra, ka elektroenerģijas sadales tarifu attiecināšana vienlīdzīgi gan uz mājsaimniecībām, gan uzņēmumiem ir visas sabiedrības interesēs.

Padome uzsver, ka uzņēmēji ir un būs Latvijas ekonomiskās izaugsmes virzītājspēks un visas sabiedrības dzīves kvalitātes pamats. Nevis papildu noslogojot, bet ļaujot biznesam attīstīties, tiks nodrošināta labklājība un izaugsme, būs nepieciešamais finansējums iekšējai un ārējai drošībai, izglītībai, veselības aprūpei un tamlīdzīgi, norāda LTRK.

Vienlaikus LTRK uzsver, ka, ņemot vērā kopējo spriedzi mājsaimniecību budžetiem, kam pamatā ir ne tikai jaunais elektroenerģijas sadales tarifs, bet arī inflācija kopumā, valstij un pašvaldībām jārūpējas par mērķētu atbalstu mazāk aizsargātajām sabiedrības grupām. Vienlaikus padomes ieskatā tas nedrīkst notikt uz elektroenerģijas sadales tarifa pārskatīšanas rēķina, atkal uzliekot izmaksas uz uzņēmēju pleciem.

"Atsakoties no vēsturiski netaisnīgās elektroenerģijas sadales tarifu struktūras, kas no 2016.gada apzināti vai neapzināti uzlika papildu finanšu slogu uzņēmējiem, ir sperts plats solis biznesa vides konkurētspējas stiprināšanā," pauž LTRK prezidents Aigars Rostovskis, piebilstot, ka tādējādi novērsta netaisnība, jo uzņēmēji subsidēja elektrības izmaksas mājsaimniecībām.

"Tagad visi maksā patieso pakalpojuma cenu, un tas ir taisnīgi un pamatoti," atzīmē Rostovskis.

LTRK ir apvienojušies gandrīz 6000 biedru - visu Latvijas reģionu un nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi, asociācijas, pilsētu uzņēmēju klubi, un citas uzņēmēju apvienības.

Jau ziņots, ka 1.jūlijā stājās spēkā SPRK apstiprinātie "Sadales tīkla" un pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) jaunie elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifi.

Vienlaikus "Sadales tīkla" valdes locekle Kristīne Sarkane iepriekš pauda, ka uzņēmums tarifu varētu pārskatīt decembrī, bet tikai būtisku elektroenerģijas cenu izmaiņu gadījumā. Tajā pašā laikā viņa uzsvēra, ka elektroenerģijas cena veido tikai 10% no tarifa līdz ar to būtisku cenu izmaiņu gadījumā ietekme uz tarifu būtu aptuveni 3% apmērā ar plus vai mīnus zīmi.

Viņa uzsvēra, ka līdz ar to diskusijai būtu jābūt par valsts sociālo politiku un atbalsta pasākumiem mazāk aizsargātajiem lietotājiem, piebilstot, ka "Sadales tīkls" nav valsts sociālās politikas veidotājs. Sarkane arī atzina, ka Klimata un enerģētikas ministrija patlaban ļoti aktīvi strādā pie atbalsta pasākumiem un vairāki no tiem valdībā jau ir apstiprināti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.