Menu
 

"Olainfarm" akcionāri noraidījuši priekšlikumu atsaukt padomi

  • Autors:  LETA
"Olainfarm" akcionāri noraidījuši priekšlikumu atsaukt padomi Foto: LETA

Zāļu ražotāja "Olainfarm" akcionāri ceturtdien ārkārtas sapulcē noraidījuši visus darba kārtībā iekļautos jautājumus, tostarp noraidīts priekšlikums atsaukt padomi un lemt par prasības celšanu pret kompānijas vadītāju un vairākiem padomes locekļiem, liecina biržai "Nasdaq Riga" sniegtā informācija.

Akcionāru sapulcē noraidīts priekšlikums atsaukt no darba "Olainfarm" padomē Mārtiņu Krieķi, Irinu Maliginu, Pāvelu Rebenoku un Dainu Sirlaku, kā arī noraidīts priekšlikums par prasības celšanu pret Rebenoku, Maliginu, Krieķi un kompānijas valdes priekšsēdētāju Oļegu Grigorjevu.

Tāpat akcionāru ārkārtas sapulcē noraidīts priekšlikums veikt grozījumus kompānijas statūtos, "Olainfarm" valdei nosakot nepieciešamību saņemt kompānijas padomes piekrišanu virknē jautājumu.

Tostarp statūtos bija plānots uzlikt "Olainfarm" valdei pienākumu saņemt kompānijas padomes iepriekšēju piekrišanu līdzdalības iegūšanai citās sabiedrībās, tās palielināšanai vai samazināšanai, "Olainfarm" meitassabiedrību dibināšanai, kā arī uzņēmumu vai to daļu iegūšanai vai atsavināšanai. Bija plānots, ka "Olainfarm" valdei būs jāsaņem padomes piekrišana arī kompānijas darbībai būtisku aktīvu pirkšanai un/vai pārdošanai, ja darījuma kopējā summa būs vienāda vai pārsniegs 200 000 eiro.

Tāpat bija paredzēts, ka kompānijas valdei būs nepieciešama padomes piekrišana arī komercsabiedrību, filiāļu un pārstāvniecību dibināšanai vai slēgšanai, kā arī "Olainfarm" nekustamā īpašuma objekta pirkšanai un/vai pārdošanai, ja darījuma kopējā summa ir vienāda vai pārsniedz 100 000 eiro.

"Olainfarm" valdes lemšanu bija plānots ierobežot arī gadījumā, kad tiktu lemts par garantiju izsniegšanu, izņemot garantijas, kuras nepieciešams izsniegt, lai veiktu kompānijas un tās koncernā ietilpstošo uzņēmumu saimniecisko darbību. "Olainfarm" padomes piekrišana bija plānota arī gadījumā, kad valde lemtu par darījumu slēgšanu starp "Olainfarm" un tās saistīto personu, ja šāds darījums nav uzņēmuma parasti veicamās komercdarbības ietvaros vai neatbilst tirgus nosacījumiem.

Zāļu ražotāja valdei bija iecerēts saņemt arī padomes piekrišanu juridisko firmu, brokeru sabiedrību, konsultantu, ieguldījumu konsultantu vai revidenta pieaicināšanā, aizdevumu saņemšanā, kredītlīnijas līgumu slēgšanā un aizdevumu izsniegšanā, kā arī izskatot jautājumus par apvienošanas ar citu sabiedrību vai pievienošanos citai sabiedrībai, vai citu ar reorganizāciju saistītu jautājumu iepriekšēju izskatīšanu.

Bez "Olainfarm" padomes piekrišanas saņemšanas bija plānots, ka valde nevarētu lemt par uzņēmuma biznesa stratēģijas pieņemšanu, ikgadējā budžeta un budžeta izmaiņu apstiprināšanu, rezervju izveidošanu un izmantošanu, kā arī darījumu noslēgšanu, kuru līgumā paredzētais termiņš pārsniedz divus gadus vai kuru kopsumma ar vienu darījumu partneri viena kalendārā gada laikā pārsniedz miljonu eiro.

Grozījumi projekts arī paredzēja, ka "Olainfarm" valdei būtu jāsaņem padomes piekrišana jebkuras sabiedrības mantas ieķīlāšanā un nekustamā īpašuma apgrūtinājumu nodibināšanā, kā arī "Olainfarm" budžetā neparedzētu dāvinājumu, sponsorēšanas vai jebkuru citu darījumu noslēgšanā, kas paredz uzņēmuma mantas bezatlīdzības nodošanu citām personām.

"Olainfarm" valdei būtu jāsaņem padomes piekrišana arī preču zīmju, patentu, licenču, tehnoloģiju un citu intelektuālā īpašuma objektu iegādei un atsavināšanai, kā arī "Olainfarm" organizatoriskās struktūras un darbinieku atlīdzības sistēmas svarīgāko nosacījumu noteikšanai.

Tāpat statūtos bija paredzēts noteikt, ka "Olainfarm" valde sastāv no pieciem valdes locekļiem, kurus ievēl uzņēmuma padome. Katram valdes loceklim būtu tiesības pārstāvēt "Olainfarm" tikai kopā ar diviem citiem valdes locekļiem.

"Olainfarm" valdes priekšsēdētājs Oļegs Grigorjevs norādīja, ka izmaiņas statūtos, kas tika ierosinātas pēc atsevišķu akcionāru iniciatīvas un ceturtdien tika noraidītas, sarežģītu operatīvu uzņēmuma pārvaldību un nesekmētu konstruktīvu sadarbību starp uzņēmuma valdi un padomi. "Akcionāru sapulces lēmumi liecina, ka akcionāriem ir svarīga uzņēmuma stabilitāte un attīstība ilgtermiņā. Domāju, ka ikvienam, kuram patiesi rūp uzņēmuma rītdiena, ir skaidrs, ka iniciatīvas, kas nav vērstas uz attīstību un rada lieku negatīvo fonu, nenes ieguvumu nedz akcionāriem, nedz darbiniekiem," sacīja Grigorjevs.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "Olainfarm" bijušā īpašnieka Valērija Maligina, kurš mira 2017. gada decembrī, jaunākās meitas Annas Emīlijas Maliginas aizbildne Signe Baldere-Sildedze un Maligina meita Nika Saviļjeva pieprasīja sasaukt "Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulci, pamatojot ar vēlmi "novērst trešo personu negodprātīga tiesību izlietojuma rezultātā radītās sekas, kas izpaužoties kā akcionāra tiesību piedalīties uzņēmuma pārvaldē prettiesiska ierobežošana un zaudējumu nodarīšana "Olainfarm"".

Vēstīts arī, ka Baldere-Sildedze no 11. septembra atstājusi padomes locekļa amata, norādot, ka šādi rīkojusies, jo "uzskata par neiespējamu turpināt darbu "Olainfarm" padomē kopā ar personām, kas šobrīd ir tās sastāvā". Baldere-Sildedze un Saveļjeva vērsušās tiesībsargājošajās institūcijās ar lūgumu sākt kriminālprocesu saistībā ar reiderismu uzņēmumā, pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanu.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. Kompānijas akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.