Menu
 

Tirgotāju asociācija: Pārtikas cenas septembrī Latvijā samazinās

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pārtikas cenas septembrī Latvijā samazinājās, aģentūrai LETA pauda Latvijas Tirgotāju asociācijā (LTA), atsaucoties uz regulāri veikto pārtikas preču salīdzinājumu tirdzniecības vietās Latvijā.

Pēc LTA datiem, piena produktu grupā šogad septembrī, salīdzinot ar pagājušā gada septembri, vērojams cenu samazinājums robežās no 8% līdz 39%, tostarp pienam cena samazinājusies par 39%, kefīram - par 35%, bet Krievijas sieram - par 23%. Vienlaikus dzīvnieku izcelsmes produktu grupā cenas gada laikā samazinājušās robežās no 14% līdz 37%.

Savukārt maizes un labības izstrādājumu kategorijā miltu cena septembrī sarukusi par 15%, auzu pārslām cena samazinājusies par 74%, rīsiem - par 23%. Tajā pašā laikā maizes cena pieaugusi par 55-58%. Tostarp LTA norāda, ka baltmaizei vidējā cena pagājušā gada septembrī bija 1,31 eiro par kilogramu, taču šobrīd tā sasniegusi 3,1 eiro. Rupjmaizei cena pieaugusi par 2,2 reizes - no 1,12 eiro pērn septembrī līdz 2,51 eiro šogad septembrī.

Tikmēr augļu kategorijā cenu kāpums novērots citroniem, kas gada laikā pieaugusi par 11%. Līdztekus cenas pieaugušas arī kivi - par 36%. Augļu kategorijā cenas kritušās un turpina samazināties tikai banāniem - patlaban tie maksā 1,31 eiro par kilogramu, kamēr pirms gada banānu cena bija 1,64 eiro par kilogramu un 1,59 eiro kilogramā šovasar.

Tāpat LTA apkopotā informācija liecina, ka dārzeņu grupā vērojams cenu kāpums robežās no 1% līdz 9%. Cena pieaugusi garajiem gurķiem - par 49,6%, kā arī tomātiem - par 17%. Vienlaikus tomātu sulas cena kāpusi par 31%. Tikmēr visa veida eļļām cena septembrī samazinājusies par 18%.

Dzērienu kategorijā septembrī par 3% pieaugušas cenas negāzētajam ūdenim, bet gāzētajam - par 8%. Arī pārējiem dzērieniem cenas kāpums novērots 8-16% robežās, ko LTA daļēji skaidro ar depozīta maksas ieviešanu. Vienlaikus kafijas cena septembrī pieaugusi par 15%, bet tējas - par 13-49% atkarībā no produkta.

LTA dibināta 1912.gadā, un pašlaik tajā brīvprātīgi apvienojušies vairāk nekā 600 uzņēmēju, kuri nodarbojas ar tirdzniecību, ēdināšanu un pakalpojumu sniegšanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.