Menu
 

CSP: Augustā rūpniecības produkcijas apjoms samazinājies par 4,9 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Grafika - CSP Grafika - CSP

2023.gada augustā, salīdzinot ar 2022. gadaaugustu, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 4,9 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Ražošanas apjoms ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē samazinājās par 27,3 %, apstrādes rūpniecībā – par 3,8 % un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 5,4 %.

Produkcijas apjoms saruka divās no trīs pēc īpatsvara lielākajās nozarēs: koksnes un koka izstrādājumu ražošanā un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas (attiecīgi par 7,0 % un 8,0 %). Ražošanas apjoms samazinājās arī poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā (par 29,5 %), nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā (par 18,3 %), dzērienu ražošanā (par 17,1 %), kā arī automobiļu, piekabju un puspiekabju (automobiļu detaļu un piederumu) ražošanā (par 11,6 %).

Rūpniecības produkcijas apjoma kāpums, salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo mēnesi, bija ķīmisko vielu ražošanā (par 26,0 %) un datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā (par 14,8 %). Pieaugums bija arī iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā (par 10,6 %), iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas nozarē (par 7,7 %), elektrisko iekārtu ražošanā (par 4,8 %), pēc īpatsvara otrajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – pārtikas produktu ražošanā (par 2,6 %), kā arī papīra un papīra izstrādājumu ražošanā (par 1,8 %).

Kā liecina CSP dati, šāgada augustā, salīdzinot ar jūliju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 1,7 %. Ražošanas apjoma pieaugums bija apstrādes rūpniecībā (par 0,3 %), kā arī elektroenerģijas un gāzes apgādē (par 11,3 %), savukārt ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – kritums par 2,3 %.

2023.gada augustā, salīdzinot ar 2022.gada augustu, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās samazinājās par 4,8 %. Apgrozījums vietējā tirgū samazinājās par 6,1 % un eksportā – par 4,0 % (tai skaitā ārpus eirozonas – par 6,9 %).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.