Menu
 

Ražotājcenas Latvijas rūpniecībā septembrī samazinājušās par 7,7%

  • Autors:  LETA
Grafika - CSP Grafika - CSP

Latvijas rūpniecībā vidējais ražotājcenu līmenis šogad septembrī, salīdzinot ar 2022.gada septembri, ir samazinājies par 7,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis gada laikā samazinājies par 12,1%, bet eksportētajai produkcijai - par 3,2%. Tostarp eksportam uz eirozonas valstīm cenas sarukušas par 4,5%, bet eksportam uz ārpus eirozonas valstīm - par 2,1%.

Ražotājcenu līmeni gada laikā visvairāk ietekmēja cenu kritums elektroenerģijas tirdzniecībā un ražošanā, gāzes apgādē un siltumapgādē; koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles), kā arī ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā. Paaugstinoša ietekme bija cenu pieaugumam pārējā ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē, kā arī dzērienu ražošanā.

Savukārt 2023.gada septembrī, salīdzinot ar augustu, ražotājcenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājies par 0,7%.

Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis mēneša laikā pieaudzis par 1,4%, bet eksportētajai produkcijai cenu līmenis saglabājies nemainīgs. Eksportam uz eirozonas valstīm ražotāju cenu līmenis samazinājies par 0,3%, savukārt eksportam uz ārpus eirozonas valstīm palielinājies par 0,3%.

Paaugstinoša ietekme uz kopējo ražotāju cenu līmeni mēneša laikā bija cenu pieaugumam elektroenerģijas, gāzes apgādes, siltumapgādes un gaisa kondicionēšanas nozarē; ķīmisko vielu un ķīmisko produktu, kā arī gatavo metālizstrādājumu ražošanā (izņemot mašīnas un iekārtas). Pazeminoša ietekme bija cenu samazinājumam koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles), kā arī atsevišķu pārtikas produktu ražošanā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.