Menu
 

"Baltpool": Apkures sezonā Latvijas iedzīvotājiem prognozējami mazāki rēķini par apkuri

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Starptautiskā biokurināmā birža “Baltpool” prognozē, ka 2023./2024. gada apkures sezona Latvijā būs vieglāka, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, jo iedzīvotājus gaida mazāki rēķini par apkuri, savukārt biokurināmā tirgū, cerams, varēs izvairīties no krasām cenu svārstībām.

Šā gada oktobrī Latvijā vidējā apkures cena bija 9,05 c/kWh (bez PVN). Tā ir par 19 % zemāka, salīdzinot ar cenu pagājušās apkures sezonas beigās, kad cena sasniedza 11,99 c/kWh. Kā norāda “Baltpool“, vidējā apkures cena Latvijā tiek noteikta, ņemot vērā visu valsts pilsētu apkures cenas, taču visvairāk to ietekmē cenas lielākajās pilsētās. Rīgā noteiktā apkures cena ir 8,76 c/kWh (bez PVN), Daugavpilī – 8,53 c/kWh, Liepājā – 9,17 c/kWh, Jūrmalā – 9,15 c/kWh, bet Jelgavā – 7,24 c/kWh.

Pēc “Baltpool” tirdzniecības vadītāja Vaidota Jonuša teiktā, iepriekšējai apkures sezonai Latvijā un arī kaimiņvalstīs Igaunijā un Lietuvā bija raksturīga stabilitāte. Kara Ukrainā izraisītais nestabilais ģeopolitiskais stāvoklis pērn rudenī emocionāli ietekmēja energoresursu tirgus – rekordlielos apmēros sadārdzinājās biokurināmais, dabasgāze. Biokurināmā cena tirgū pieauga arī importa no Baltkrievijas aizlieguma dēļ. Tomēr vēlāk spriedze tirgū mazinājās, un biokurināmā cenas tirgū sāka strauji pazemināties – līdz sezonas beigām Latvijas tirgū tās pazeminājās par 51 %.

“Skatoties uz šīs apkures sezonas perspektīvām, varam garantēt, ka gaida mierīgāks gads. Faktoru, kuri satrauca pērn, šogad nav – biokurināmā tirgū izejvielu piedāvājums no vietējiem ražotājiem ir pietiekams, nav gaidāmi pārsteigumi arī dabasgāzes tirgū – Eiropā krātuves ir piepildītas maksimāli, un gāzes cenas ir sasniegušas zemāko līmeni (aptuveni 40 EUR/MWh),”  apgalvojis “Baltpool” eksperts.

Prognozējot apkures cenu, nozīmīgs faktors ir arī vidējā gaisa temperatūra apkures sezonas laikā. Arī iepriekšējās apkures sezonas laikā laikapstākļi bija pietiekami silti – tas mazināja nepieciešamību pēc biokurināmā un pazemināja tā cenu tirgū. Šogad ES klimata aģentūra “Copernicus” Eiropā prognozē siltāku ziemu, nekā ierasts.

“Baltpool” pārstāvji tomēr piebilst, ka zemas biokurināmā cenas tirgus dalībniekiem rada divējādas izjūtas. Neņemot vērā aizvien zemākās apkures cenas, lēta biokurināmā dēļ tirgū var izveidoties pirms dažiem gadiem pastāvējušais stāvoklis, kad lētā Baltkrievijas biokurināmā importa dēļ vietējais tirgus stagnēja. Taču pēc izejvielu importa no Baltkrievijas apturēšanas vietējam tirgum bija nepieciešami pieci mēneši, lai nodrošinātu pietiekamu biokurināmā piedāvājumu un tādējādi stabilizētu situāciju tirgū.

“Pastāv iespējamība, ka tirgū, pārprodukcijas dēļ ievērojami pazeminoties biokurināmā cenai, var rasties sistēmiskas problēmas, kad vietējiem ražotājiem ražot biokurināmo nav izdevīgi. Tiesa, pagaidām situācija tirgū ļauj cerēt, ka šajā apkures sezonā šāda iespējamība būs maza. Pašreizējā biokurināmā ražošanas cena ir stabila, taču nevajadzētu cerēt, ka tā var būt zemāka,” norādījis V. Jonutis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.