Menu
 

Eksperte: Patlaban būvniecībā ir par 20-30% mazāk jaunu dzīvokļu nekā pērn

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Patlaban būvniecībā ir par 20-30% mazāk jaunu dzīvokļu nekā pērn, ceturtdien nekustamo īpašumu attīstītājs "Bonava Latvija" rīkotajā diskusijā "Pīķis sasniegts? Kad un cik strauji kritīs banku aizdevumu procentu likmes (EURIBOR)?" sacīja nekustamo īpašumu konsultāciju kompānija "Colliers" Izpētes un konsultāciju departamenta asociētā direktore Agija Vērdiņa.

Viņa informēja, ka kopš pagājušā gada gandrīz nav reģistrēti attīstītāju veikti jaunu zemesgabalu iegādes darījumi, kuros varētu notikt jaunu projektu būvniecība. 

Tāpat Vērdiņa informēja, ka pie esošā pieprasījuma ar pašlaik uzbūvētajiem un vēl nepārdotajiem, kā arī būvniecības stadijā esošajiem dzīvokļiem varētu pietikt trīs gadiem. 

Iepriekš attīstītāji gadā uzbūvēja ap 3000 dzīvokļu, pieprasījums bija ap 2000 dzīvokļu, tomēr attīstītāji uzskatīja, ka pieprasījums ir pietiekams, dzīvokļu nepietiek, tāpēc attīstītāji būvēja vēl. Pašlaik pieprasījums ir nokrities līdz 1300 dzīvokļiem. Vērdiņa atzina, ka ir vairāki attīstītāji, kas apturējuši savus projektus, kā arī tādi, kas Latvijā jaunus projektus vairs aktīvi neattīsta, lai gan iepriekš bijuši starp "Top 3" attīstītājiem. 

Vērdiņa prognozēja, ka šogad varētu tikt reģistrēti ap 2000 jaunu dzīvokļu iegādes darījumi, kas būs ap 37% mazāk nekā pērn, savukārt pērn darījumu skaits samazinājās par 30% salīdzinājumā ar 2021.gadu. 

Mājokļu attīstītāja "Bonava Latvija" Pārdošanas un mārketinga nodaļas vadītājs Kaspars Ekša piebilda, ka mājokļu projektu attīstību spēcīgi ietekmē arī būvniecības izmaksas, kuras kopš 2018.gada augušas par 51%.

Līdz ar to būtisks cenu samazinājums dzīvokļiem nav gaidāms, jo arī turpmāk būvniecības izmaksas būtiski ietekmēs augošās darbaspēka izmaksas, darbaspēka deficīts, kā arī joprojām augošās būvmateriālu izmaksas. 

"Ja pieprasījums pēc jauniem dzīvokļiem augs, parādīsies dzīvokļu deficīts, tad arī cenas ies uz augšu," teica Ekša, piebilstot, ka dzīvokļu cenas neaugs tiks strauji kā būvniecības izmaksas. 

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.