Menu
 

Zāļu lieltirgotavu realizācija oktobrī Latvijā pieaugusi par 18%

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Zāļu lieltirgotavas šogad oktobrī Latvijā realizējušas zāles 46,53 miljonu eiro apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), kas ir par 18% vairāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā, liecina Zāļu valsts aģentūras dati.

Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi - septembri - zāļu realizācijas apmērs pieaudzis par 8%.

2023.gada oktobrī zāļu lieltirgotavas Latvijā realizējušas kopumā 4,39 miljonus medikamentu iepakojumu.

Zāļu valsts aģentūras dati arī liecina, ka vispārēja tipa aptiekām oktobrī pārdoti 3,84 miljoni medikamentu iepakojumu 38,54 miljonu eiro vērtībā.

Ārpus Latvijas oktobrī pārdoti 440 dažāda nosaukuma Latvijas Zāļu reģistra medikamenti par 8,12 miljoniem eiro, kas ir par 3% vairāk nekā septembrī, tostarp 251 kompensējamo zāļu saraksta medikaments.

Vidējā lieltirgotavas realizācijas cena par vienu zāļu iepakojumu oktobrī bija 10,6 eiro, savukārt mediānas cena bija 6,08 eiro bez PVN, tostarp Latvijas Zāļu reģistrā iekļautām zālēm - 5,9 eiro, bet nereģistrētām zālēm - 16,2 eiro.

Zāļu ražotāji un to pārstāvji oktobrī zāļu cenu pieaugumu deklarējuši 32 medikamentiem, bet cenas samazinājums deklarēts 40 medikamentiem. Par iemeslu cenu pieaugumam reģistrācijas apliecību īpašnieki galvenokārt minējuši ražošanas izmaksu pieaugumu. 

Dati apkopoti no 81 licencētas zāļu lieltirgotavas, kas darbojās Latvijā.

Aprēķinos par zāļu patēriņu Latvijā nav ņemti vērā dati par zāļu pārdošanas apmēriem no vienas zāļu lieltirgotavas uz citu zāļu lieltirgotavu.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.